Makelaarsland houdt in deze tijd een virtueel open huis via Facebook Live of Whatsapp. Potentiële kopers kunnen zo een goed beeld krijgen.  (Eigen foto)
Makelaarsland houdt in deze tijd een virtueel open huis via Facebook Live of Whatsapp. Potentiële kopers kunnen zo een goed beeld krijgen. (Eigen foto) (Foto: Makelaarsland)

Coronacrisis dwingt makelaars creatief te zijn met bezichtigen

  Zakelijk

 ENSCHEDE  - De gevolgen van het coronacrisis zijn ook in de makelaardij goed voelbaar. Daarom verschijnen er creatieve oplossingen om de huizenmarkt draaiende te houden. Ondanks dat het aantal huizen dat in de verkoop wordt gezet licht stijgt, dalen de bezichtingsaanvragen. “We zien dat geïnteresseerde kopers minder makkelijk langskomen voor een bezichtiging. Ook zijn er verkopers die een huisbezoek liever niet laten plaatsvinden," aldus Martin Grave, Makelaarsland Agent in de regio Enschede/Hengelo/Almelo. In de afgelopen weken ontstonden steeds meer initiatieven om te ‘bezichtigen op afstand’. Daarbij wordt een virtueel open huis ingezet via Facebook Live of maken verkopers en potentiële kopers een videochat-afspraak via een Whatsapp Videogesprek. De verkoper loopt met de telefoon in de hand door de woning. De potentiële koper kan rustig meekijken vanaf de bank, vragen stellen en zo een goed beeld krijgen. “Naast dat al die nieuwe techniek helpt om de markt enigszins op gang te houden, zorgt het er ook voor dat we veel gerichter te werk gaan. Door die bezichtigingen op afstand scheiden we het kaf van het koren. We houden de potentiële kopers die écht geïnteresseerd zijn over. Daarmee doen we vervolgens een echte bezichtiging," zegt Grave.

Dat een fysieke bezichtiging soms helemaal niet nodig is, bleek onlangs na een Live Open Huis dat via Facebook werd gehouden. Het was een groot succes. De woning werd gekocht door een van de kijkers. Overigens onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Een goede keuze om risico’s te beperken nu de koper zelf niet in de woning is geweest. “Bij ons liep het proces van kopen al grotendeels contact- en papierloos. Kopers krijgen toegang tot een ‘bezichtigingsaccount’ met alle (juridische) informatie die van belang is om een bod uit te brengen. Onderhandelen gaat vervolgens telefonisch en het ondertekenen van de koopovereenkomst digitaal,” vertelt Grave. “En daar komen de bezichtigingen op afstand bij.”

“We zetten deze creatieve oplossing de komende tijd voor alle klanten van Makelaarsland door het hele land in. En misschien is dit wel het begin van iets heel nieuws,” zegt Grave met een glimlach. ”We proberen de makelaardij voortdurend beter te maken, en technologie hoort daar natuurlijk bij. Wie weet is het dus binnenkort wel heel normaal om op afstand een nieuw huis te kopen.”

De volgende open huis-sessies van Martin staan al gepland. Via Facebook is alles live te volgen. Meer informatie staat ook op www.makelaarsland.nl/makelaar/facebook-live-open-huis/.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden