Vier waardevolle punten voor WVC H1

  Sport

door Hans Gelten

Heren 1 van WVC heeft zaterdag 7 maart gespeeld tegen Voorwaarts H1. In alle opzichten was er een belangrijke wedstrijd. Door de vorige overwinning tegen Vips is er een klein gaatje geslagen, maar een slecht resultaat tegen de nummer laatst zal dat weer dichten. Een goed resultaat brengt WVC zo weer in de middenmoot van de competitie. Daarnaast pakt de concurrentie ook de nodige punten. 

WIERDEN - WVC reist af met Ivar Wilgenburg als vaste invaller vanuit H2 en verder kan Wiljen Veldhuis vanwege de blessure aan de elleboog nog niet spelen. Gelukkig was het veld op tijd vrij en kon de wedstrijd om 18.00 uur beginnen.

De eerste set werd begonnen met de verwachte zes spelers: Peter en Eddy Oosterhuis op spel/dia, Hans Gelten en Ruben de Koeijer op de buitenkant en Daniel Brouwer en Rik Buijse op mid. Al snel bleek dat Voorwaarts een lastige tegenstander zou worden. De nummer laatst strijdt uiteraard ook om de kansen, en dat er in Wierden met 3-1 is verloren zegt niks. Vooral verdedigend was Voorwaarts uitstekend op dreef en hadden aan de buitenkant twee goede aanvallers staan. Geen sprankelende en super hoogstaande rally’s maar knokken, vechten en discipline vanaf het eerste punt. In een gelijk opgaande eerste set was WVC daar nog niet goed op ingesteld. Door inspiratieloos serveren en de wat statische verdediging kon de side-out van Voorwaarts niet goed onder druk worden gezet, en kreeg WVC in een spannende slotfase de deksel op de neus: 26-24 verlies.

In de tweede set wisselde Rik Buijse van mid naar buiten (voor Ruben de Koeijer) en werd Ivar Wilgenburg op mid gebracht. Wisselingen in een team zorgen voor variatie en het scorende vermogen van Rik Buijse kan wellicht beter worden benut. Hoewel het beeld van de wedstrijd niet veel anders werd, bleek wel steeds duidelijker dat Voorwaarts beperkt is in de mogelijkheden: veel gaat over buiten en diagonaal slaan lijkt de enige optie. Instellen op deze opties zorgde voor een betere positionering van de verdediging en een langzaam overwicht. Ook de servicedruk ging omhoog, al sloeg de balans iets te ver door met een foutenlast van acht servicefouten. Maar met het overwicht groeit het vertrouwen wat zorgt voor wat hoogtepunten: de remmen gingen los op een B-aanval, maar vooral de briljante set-up van Peter Oosterhuis (gedraaid en half-liggend op kniehoogte de bal steken op Daniel Brouwer) was YouTube-waardig: 21-25 winst.

De derde set, met dezelfde zes spelers, werd een walk-over. Alle logische ingrediënten waren daar: Voorwaarts was van slag, en WVC vol zelfvertrouwen gesterkt door de setwinst. Vrijwel direct werden de punten en de voorsprong gepakt en Voorwaarts kon niks inbrengen. Sterker nog, de tegenstander verloor zichzelf in continu zeuren richting de prima fluitende scheidsrechters, wat uiteindelijk resulteerde in een rode kaart voor 1 van de spelers. WVC daarintegen bleef wonderbaarlijk kalm, bleef het spel goed lezen en kon vrijuit spelen. En hoewel volleybal een team-effort is, eiste Hans Gelten een hoofdrol op door de ene na de andere bal aan de buitenkant binnen te harken: 15-25/

In de vierde set werd Ruben de Koeijer ingezet voor Hans Gelten en dit werd toch wel weer een erg spannende set. Voorwaarts herpakte zich van set 3 en speelde weer als aan het begin, met veel verdedigende ballen en prima aanval aan de buitenkant. En aangezien ook WVC nauwelijks verslapte kon geen team meer dan één of twee punten voorsprong nemen, en volgde een spannende ontknoping. Gevaarlijk, want een dubbeltje op z’n kant kan ook onnodig de verkeerde kant op vallen. 

Op 23-23 werd Hans Gelten weer gebracht voor Ruben de Koeijer, werd de side-out gepakt (23-24, matchpoint) en volgde een time-out. In 30 seconden vertelde Daniel Brouwer precies wat er ging gebeuren en zo geschiedde: Voorwaarts verzorgde een goede pass, de bal ging achterover op hun sterke aanvaller……en deze werd door een gruwelijk kill-block van Hans Gelten afgestopt: 23-25!

Een 3-1 winst, 4 volle punten mee uit Twello en de 6de plek in bezit, veel slechter kan een volleybal-weekend niet uitpakken. 

Deze week volgt een thuiswedstrijd tegen Harambee en daar hebben we zeker wat recht tegen te zetten, na de 3-1 verlies in Enschede uit de eerste helft van de competitie. Dit is ook een belangrijke wedstrijd om punten te pakken. De wedstrijd begint op 21.15 uur in Wierden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden