Jurgen Siemerink van Enter Vooruit. (Foto: Henk Pluimers)
Jurgen Siemerink van Enter Vooruit. (Foto: Henk Pluimers) (Foto: Henk Pluimers)

Enter Vooruit verliest in Zwolle

  Sport

door Jan Scholten

Het verhaal kan zo langzamerhand met een pen van eentonigheid geschreven worden, maar in de strijd tegen koploper W.V.F. heeft Enter Vooruit zaterdag 8 februari in Zwolle de 1-0 nederlaag weer eens volledig op het eigen conto kunnen schrijven. De gelukkigste won in een zoutloze match die waarschijnlijk geen vermelding zal krijgen in de geschiedenisboeken en die ook eigenlijk geen winnaar verdiende.

ENTER / ZWOLLE - En het begin op het sportpark De Weide Steen leek een opmaat voor een Enterse zege. De equipe van coach Peter Schulte (die vóóraf even een puzzeltje moest leggen vanwege het ontbreken van maar liefst vijf basiskrachten) toonde zich in het openingskwartier een gezelschap van nijvere dan wel noeste arbeidslieden die de thuisploeg ver terugdrong op eigen speelhelft.

Reddend optreden
Vooreerst moest doelman Mike ter Wiele al na vijf minuten reddend optreden bij een doorgebroken Kevin Peppels, maar na een volgende wandeling van diezelfde Peppels, incluis een breedtepass op Henri Knol, lag de knikker plotsklaps op de penaltystip. Aanvoerder Dion Reijnen haalde de inzet van Knol met z'n arm van de doellijn en dat betekent in het huidige voetbal een pingel vanaf elf meter. Nou doet een strafschop wellicht vreemde dingen met een mens, want de voorgaande drie elftmeter-trappen werden allen door zwart en wit verkwanseld (tweemaal Henri Knol en één keer Wout Velten). Nu zette Kevin Peppels zich achter het ronde leder, maar ook dit keer was het huilen. Mike ter Wiele plukte de te zwakjes ingeschoten bal van de doellijn.

Vier penalty's op rij naar de Filistijnen en zaterdag betekende dat ook meteen het einde van alle krachtdadige intenties van de Enterse aanvalslinie. De strijd ging vanaf dat moment gelijk op, al was dat voor het toeziend volk nou niet bepaald een tweekamp om ook maar enigszins warm van te worden in een druilerig Westenholte.

Lange worsteling
Ook W.V.F. kon als trotse koploper in 2H zaterdag totaal geen adelbrieven overleggen. De blauwhemden konden de hele namiddag lang geen moment aantonen dat zij de ranglijst aanvoeren. Vooral deel twee van de twist werd daardoor een lange worsteling van beide zijden. Tot overmaat van ramp kreeg E.V. ook nog eens een treffer om de oren waar een penetrante geur van buitenspel aanhing.

Muur van verdedigers
Twaalf minuten na hervatting kreeg E.V.-doelwachter Teun Nijhof het eerste schot na rust op zijn kooi, liet het projectiel uit zijn handen vallen als ware het een hete aardappel, waarna Marc Peppelenbos de bal over de doellijn duwde.

De Enterse assistent aan de zijlijn had echter, bij de eerste Zwolse inzet zijn vlaggenstok al richting het grauwe hemelgewelf gestoken vanwege offside van de latere doelpuntenmaker, maar tot verbijstering van gans Enter wees arbiter van dienst, Rik Steen uit Wierden (toch al rap een kleine 20 meter verwijderd vanaf de buitenspelpositie) naar de middenstip, 1-0.

Vervolgens was E.V. een wijle het Noorden kwijt en moest Teun Nijhof enkele malen handelend optreden bij krachtige blauw-witte inzetten, maar E.V. nam al vlot het commando over en toog met man en macht naar het front. W.V.F.-coach Marcel van der Steege haalde zo'n beetje z'n hele aanvalslinie naar de kant en de thuisclub trok een muur van verdedigers op voor de neus van Ter Wiele.

Enter Vooruit viel 25 minuten aan vanuit de diepste krochten van de wanhoop, maar wist zich nauwelijks een bres te slaan in de gordel van gewapend beton. E.V. gooide alles hoog richting 'zestien', maar met dat concept verzeilde zwart-wit in een doodlopende steeg. Die monotone aanvalslust was allemaal gesneden brood voor de versterkte defensie van de thuisploeg.

Zonder glans
Voorin kreeg E.V. zaterdag zelfs in de jacht op de (overigens verdiende) gelijkmaker geen laklaagje glans op de aanvallende bezigheden. All-time-topscorer Henri Knol had de remise drie minuten voor sluitingstijd alsnog op z'n rechter pantoffel, maar schuin alleen voor Ter Wielde dreunde Knol de knikker in het zijnet en derhalve toog E.V. zonder punt(en) terug naar het Twentse land.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Enter Vooruit op de website

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden