Wout Velten van Enter Vooruit. Foto: Henk Pluimers
Wout Velten van Enter Vooruit. Foto: Henk Pluimers

Enter Vooruit doet zichzelf de das om

  Sport

door Jan Scholten

Enter Vooruit heeft zichzelf in de thuismatch tegen het bezoekende Hulzense Boys weer eens duchtig in de eigen voet geschoten. Waar de thuisploeg in de eerste helft de 18-karaats kansen één voor één verkwanselde, hadden de gasten uit Hulsen in het tweede deel daar een veel beter antwoord op en gingen de roodhemden in extremis ook nog eens met de bloemen lopen, 1-2.

Maar vóórdat de 'normale' zaterdagse werkzaamheden een aanvang namen was er een beklijvend moment van serene vredigheid op het sportpark De Werf. Voorgaande dinsdag was oud-speler en erelid good old  Henk Schuitemaker heengegaan uit dit aardse tranendal en (met – op uitnodiging - zijn familie aan de zijlijn) was in de minuut stilte voor hem zelfs het kalme ritselen van de bladeren in het geboomte op De Werf nog te horen.

Het wordt zo langzamerhand een wekelijk déja vu voor de ploeg van coach Peter Schulte. Evenals vorige keer in Oldebroek voetbalde zwart en wit zich in het eerste halve uur méér dan een handvol halve, hele en niet te missen kansen bij elkaar. De thuisclub had tijdens het schaftkwartier met een vrij geruststellende voorsprong aan de thee kunnen en zelfs móeten zitten, maar zag op het scorebord na drie kwartier voetbal een bepaald nog niet veilige voordelige marge oplichten. Vloeide uit die tragische kansenmisére in voorgaand duels nog geen bloed, tegen de Hulsenaren kwam E.V. niet ongeschonden uit de strijd. Er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor E.V. Voetballend waren de manschappen van Schulte niet overheersend in de eerste helft, maar de Enterse voorwaartsen sneden als koek door de rood-witte stellingen en met een dergelijk kansenarsenaal op het conto leek een aanstaande driepunter in de maak. Om de haverklap verscheen er een withemd voor de neus van doelwachter Patrick Loohuis, maar de Hulzense sluitpost behoedde in z'n eentje zijn ploeg in die fase voor een dreigende nederlaag. Onkunde en wat pech aan Enterse kant bij die doelrijpe mogelijkheden, maar vooral het uitmuntende keeperswerk van Loohuis hield de marge halfweg bij één treffer in Enters voordeel. De jeugdige Job Voortman zag na een spijtende pass van Jesse Pultrum, z'n directe opponent Danny Schoenmaker in de fout gaan en de rechterspits bleef ijzig koel en liet nu Loohuis wel kansloos, 1-0.

In deel twee werden de bordjes echter verhangen. Toen werd duidelijk dat de bezoekers uit Hulsen niet voor niks ook boven in de ranglijst bivakkeren en zag E.V. tot haar ontzetting dat men met het versjacheren van kansen in de voorgaande drie kwartier, het eigen doemscenario had geschreven. Binnen tien minuten na hervatting stond bij de eerste beste reële rood-witte kans de 1-1 op het bord. Weliswaar had de ploeg van trainer Bram Freie daar een slippertje van de verder goed spelende jongeling Menno Beuving voor nodig, maar de gevaarlijkste aanvaller zaterdag aan Hulsen-zijde, Jordy Wolfkamp, pakte dat cadeautje fraai uit. Bij E.V. was men meteen weer van de leg. De gasten grepen het initiatief, voetbalden zich weliswaar nauwelijks uitgespeelde mogelijkheden bij elkaar, maar aan Enterse kant was er helemaal geen enkele dreiging meer voor het aangezicht van keeper Loohuis. Dat werd er bepaald ook niet beter op toen Schulte z'n doelpuntenmaker Job Voortman met een blessure in de catacomben zag verdwijnen.

Bij het gezelschap uit Hulsen moest plotsklaps goalie Patrick Loohuis ook met ongemak naar de dug-out (Mart Nieuwenhuis verscheen onder de lat) en toen alles en iedereen zich dan maar leek te verzoenen met een remise, kreeg de Enterse brigade drie minuten voor sluitingstijd alsnog het deksel op de neus toen de gehele zwart-witte meute bleef staan bij een situatie waar een penetrante geur van buitenspel aan vooraf ging. De assistent aan Enterse zijde (met beter zicht dan spelers en toeschouwers op de hele situatie) hield z'n vlaggenstok echter naar beneden en ook het fluitje van referee B. Kaya uit Silvolde bleef uit. Invaller Dior Wilbrink ging op rechts aan de haal, zag in een oogwenk z'n kompaan Thomas Nijkamp naast zich opduiken en de topscorer van de gasten schoof moederziel alleen voor doelman Teun Nijhof de 1-2 binnen. Beteuterde gezichten bij de thuisploeg, maar dat onheil mocht de equipe van Schulte zich toch vooral zelf aanrekenen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden