De turnsters uit de vierde divisie van Raduga hebben er een mooie, maar lange turnzaterdag op zitten. (Foto: Jolien Altena)
De turnsters uit de vierde divisie van Raduga hebben er een mooie, maar lange turnzaterdag op zitten. (Foto: Jolien Altena) (Foto: Jolien Altena)

Goud, zilver en brons voor turnsters Raduga

  Sport

door Raduga

Voor turnsters van de vierde divisie van Regio Oost was op zaterdag 11 januari de aftrap voor de officiële wedstrijden bij IISPA in Almelo. SV Raduga Enter stond hier aan de startstreep met maar liefst zeventien ingeschreven wedstrijdturnsters.

ALMELO / ENTER - Het beloofde een lange wedstrijddag te worden, met veel deelneemsters waarvan slechts een heel klein aantal per wedstrijd zich zouden plaatsen voor de regiofinale. Daarom was het doel een gezellige en leuke wedstrijd turnen waarin weer veel turnervaring kon worden opgedaan.
Jeugturnster Flore Stamsnijder zou zaterdag het spits afbijten voor Raduga, maar door een vervelende voetblessure, die ze in de week voor de wedstrijd opliep, kon zij helaas niet deelnemen. Daarom mochten nu de pupillen 1 en jeugd 2-turnsters de wedstrijddag voor Raduga openen. Jeugdturnsters Lisa Koster (17e), Yinthe Bruijns (16e) en Merle Bos (11e) turnen hun wedstrijd in de keuzeoefenstof. Dit betekent dat zij, samen met hun trainsters, zelf oefeningen mogen samenstellen die moeten voldoen aan bepaalde eisen. Waar het op balk bij Lisa en Merle niet helemaal volgens plan verliep, had Yinthe op vloer wat tegenslag. Desondanks hebben deze dames met opgeheven hoofd de wedstrijd afgemaakt en was de conclusie dat het een leerzame maar gezellige wedstrijd was. Pupillen Carice oude Nijhuis en Fleur Koebrugge turnden beide een mooie wedstrijd in een sterk deelnemersveld. Carice liet wat punten liggen op brug, maar turnde verder zo netjes dat dit nauwelijks in de einduitslag te zien was. Zij werd vijfde, wat net geen plaatsing betekende, maar er was een fout gemaakt op vloer, de jury erkende dat ze fout zaten, de einduitslag werd aangepast en zo werd Carice alsnog toegevoegd aan het rijtje geplaatste turnsters. Fleur turnde op alle toestellen subliem, maakte geen grote fouten en kreeg op het hoogste podium het goud omgehangen.

De daaropvolgende wedstrijd was het de beurt aan instappers Lynn van der Aa, Yzze ter Harmsel en Noor oude Groen met daarnaast junior turnsters Lieke Peezenkamp en Sanne Nijenhuis. Noor (16e) liet als jonge instapper goede verbeteringen zien ten opzichte van de vorige wedstrijd. Yzze (10e) turnde met name op balk en vloer heel netjes, waarbij ze niet helemaal de punten kreeg die ze er volgens trainsters Mandy en Jolien voor verdiende. Lynn turnde strak en stabiel met vooral een huizenhoge score op balk, zij werd uiteindelijk knap tweede in een groot deelnemersveld, kreeg de zilveren medaille omgehangen en plaatste zich hiermee rechtstreeks voor de finale. De Raduga juniorturnsters van dit jaar moeten opboksen tegen meiden die al een jaar ouder zijn dan hen. Lieke (25e) maakte er op haar verjaardag een mooie en feestelijke wedstrijd van. Sanne (10e) turnde zich knap naar de hoogste vloerscore. Beide meiden komen op brug helaas wat te kort, maar mogen absoluut tevreden zijn.

In de laatste wedstrijd turnden Pupillen 2 Fabiën Lammertink, Lauri Kerkhof en Maud van der Aa naast senioren Esmee Kuipers (18e), Emma ter Steege (10e) en Jill aan de Stegge (9e). Deze laatste drie zijn ervaren wedstrijdturnsters. Waar Esmee een knappe uitschieter had op brug, turnde Emma een mooie balk en Jill een prima vloeroefening. De pupillen verbaasden zichzelf op sommige toestellen. Fabiën (9e) gooide hoge ogen op balk met een knappe vierde score en Lauri (7e) turnde met name strak op vloer wat goed was voor de vijfde score. Zij plaatsen zich net niet, maar in de top 10 turnen in een groep van 35 pupillen 2 is een superprestatie. Maud sloot deze wedstrijddag mooi af met een prima en stabiele wedstrijd waarna zij op het podium de bronzen medaille in ontvangst mocht nemen.
Omdat de deelnemersaantallen in alle wedstrijden erg hoog waren, de tegenstand sterk en het doorstromingsaantal zo laag mag en kan SV Raduga zeer trots zijn op vier rechtstreekse tickets naar de regiofinale op 21 maart in Emmeloord. De overige turnsters gaan met opgeheven hoofd naar de play off op 29 februari in Wierden of Hengelo waar zij nog een kansje hebben zich alsnog te plaatsen voor de regiofinale.

Trainsters Mandy en Jolien Altena kijken tevreden terug op deze eerste plaatsingswedstrijd van de vierde divisie. SV Raduga bedankt 'Aardug' voor de financiële bijdrage van deze dag. Daarnaast bedanken zij juryleden Frida Altena en Annelies Beunk voor de aanwezigheid en het jureren op verschillende toestellen.

Meer berichten