Mark Breukink van Enter Vooruit. Foto: Henk Pluimers.
Mark Breukink van Enter Vooruit. Foto: Henk Pluimers. (Foto: Henk Pluimers)

Nipt verlies voor Enter Vooruit

  Sport

door Jan Scholten

ENTER - Onder het motto 'er is niks zo snel weg als de dag van gisteren' heeft Enter Vooruit tegen het nog ongeslagen Bennekom, op bewonderenswaardige wijze het echec van een week eerder (zevenklapper in Ede), uit het collectieve geheugen gevoetbald. Met noeste arbeid liet E.V. de kampioenskandidaat in de slotfase peentjes zweten, maar die bezieling was net niet voldoende voor een punt: het werd 2-3.

Waarschijnlijk hebben coach Peter Schulte en consorten zich deze week de blaren op de tong moeten kleppen om de troepen weer in het juiste gareel te krijgen. Enter Vooruit bezorgde het publiek een prettige voetbalmiddag. Vanaf acquit lieten de zwart-witten het aan hun broek niet drogen. Schulte had wat andere stukken op het schaakbord gezet en E.V. begon de strijd zoals die vóóraf waarschijnlijk op het tactisch bord was uitgetekend. Met passie werd het doel van de bezoekers uit Bennekom bestookt en vrij snel moest eerst een Bennekomse verdediger z'n doelman Christian de Haan op de doellijn hulp bieden bij een kopbal van Ron Smit en kon diezelfde Smit de knikker in kansrijke positie met z'n linker niet vol raken. De Bennekommers bleken de beter gestoffeerde ploeg, waren fysiek sterk en voetbalden zich wat sneller uit de duels. Kansen creëerde de equipe van coach Arnold Brehler zich echter nauwelijks. Het openingsdoelpunt van de gasten viel halverwege het eerste bedrijf dan ook uit een vrije schop. Linker middenvelder Mourad Marbouh stuurde de knikker secuur naar de winkelhaak, 0-1. Het duurde even voordat de Enterse compagnie die optater verwerkt had, maar een kwartier verderop was de zaak weer in evenwicht. Mark Breukink begon aan de voorbereidingen, Henri Knol vond nog goalie De Haan op z'n weg, maar Ron Smit pegelde het speeltuig tegen de netten. Ruststand: 1-1.

Na rust leek er eerst wapenstilstand, waarbij weinig risico's werd genomen door de ploegen. Toch namen de gasten uit Bennekom steeds meer initiatieven en kroop E.V. steeds meer terug naar eigen grond. Arbiter Groenewegen uit het Delfzijl verbijsterde alles en iedereen om bij een lichte duw- en trekpartij van weerszijden, de knikker pontificaal op de strafschopstip te deponeren. Jelmer Goedhart poeierde de pingel tegen de aluminium staander. Ruim een kwartier na rust ging Enter Vooruit binnen twee minuten evenzo vaak naar het canvas. Middenvelder Quincy Veenhof fabriceerde een pegel die alle elementen in zich had om een doelman kansloos te laten (doelpunt om in te kaderen, 1-2) en nauwelijks bekomen van die schrik 'vergat' E.V. de dekking en glipte op links Mourad Marbouh door de Enterse stellingen en het was 1-3. Enter Vooruit lag kortstondig aan het infuus, dreigde een wijle te kapseizen maar de elf van Schulte vertikten het om zomaar te plooien. Mark Breukink begon een klein kwartier voor sluitingstijd aan een straffe dribbel en eindigde ermee dat de meegelopen Ron Smit andermaal het ronde projectiel voorbij sluitpost De Haan kon schuiven: 2-3. Met die treffer werd het slotakkoord een enerverende bedoening. De rood-witten uit Bennekom vonden steeds minder hout om pijlen van te maken en zwart-wit voelde dat er zowaar nog een punt te rapen viel. Er kwam hevige turbulentie voor de neus van doelwachter De Haan, het roerde plots van alle kanten, adrenaline doet wat met een mens, maar de klok was onverbiddelijk. De minuten tikten te rap weg op De Werf en het eindverdict bleef dan ook 2 tegen 3.

Meer berichten