Enter Vooruit had afgelopen zaterdag de taak om E.V. om de lange tocht van bijna driekwart jaar naar een eventuele titel te vervolgen. Foto ter illustratie.
Enter Vooruit had afgelopen zaterdag de taak om E.V. om de lange tocht van bijna driekwart jaar naar een eventuele titel te vervolgen. Foto ter illustratie. (Foto: Freeimages.com)

Letterlijk en figuurlijk zweten voor Enter Vooruit

  Sport

door Jan Scholten

ENTER -  In letterlijk en figuurlijk zwetende omstandigheden heeft Enter Vooruit zich zaterdag op een zonovergoten sportpark De Werf langs het bezoekende A.S.C. '62 geworsteld. Pas in extremis schoot Ron Smit het gewaardeerde Dalfsens gezelschap, toch al immer en altijd straffe kost voor de zwart-witten, de vernieling in, 3-2.

Voor beide ploegen stond zaterdag maar één opdracht met vette letters in het klaarliggende draaiboek: winnen. De blauwhemden uit Dalfsen om niet langer op het slappe koord van een nakende degradatie te balanceren, voor E.V. om de lange tocht van bijna driekwart jaar naar een eventuele titel te vervolgen. Zowel de thuisclub als de bezoekers speelden derhalve ook tot aan de limieten, hoewel het duel evenals voorgaande edities, uiterst fair en sportief was. A.S.C. was echter niet naar Enter getrokken om het hele hachje zomaar weg te geven en de equipe van E.V.-coach Björn Hodes moest alles wat nog ver onder in de tenen zat naar boven halen om aan de goede kant van de score te geraken. De Enterse hopman had besloten om het karwei aan te vatten met een zwaar bevolkt middenrif en slechts drie verdedigers. Die keuze uit de menukaart mocht niet bepaald als "vondst van de dag" betiteld worden. Somtijds was het defensief een kaas met grote gaten aan Enterse zijde. E.V. creëerde wel een veldoverwicht, met daaruit voortvloeiend de nodige kansen, maar de rappe aanvalslijn uit het Vechtdal sneed vaker lichtvoetig door de zwart-wit gekleurde linies, dan menigeen lief was. De manschappen van A.S.C.-trainer Marcel Waaijer speelden sowieso veel beter dan een blik op de ranglijst deed vermoeden en bij Enter Vooruit was het zaterdag allemaal te slordig om de toeziende goegemeente in staat van pure opwinding te brengen. Vóór de pauze veerde het volk slechts op bij huiveringwekkende kansen van Wout Velten (naast) en Henri Knol (die pegelde het projectiel, vrij voor doel, richting planeten) én een geweldige mogelijkheid voor A.S.C.'er Joren Drost, die strandde op doelwachter Robert Velten. Pal voor de onderbreking van een kwartier konden de Enterse handen dan toch ten hemel worden geheven. Ron Smit torende in een overvolle 'zestien' het hoogst en Henri Knol duwde, via de grijpgrage vingers van goalie Thom Scherpenkate, de knikker over de doellijn, 1-0.

Na herbegin werd het nimmer hoogstaand, maar werd de spanning naar een huizenhoge maatstaf getild. Nadat zwart en wit enkele 18-karaats gelegenheden naar de eeuwige jachtvelden had gepegeld , liet Werner Snel aan de andere kant van het speelveld zien hoe dat wél moest. De middenvelder reageerde alert op een uittrap van Scherpenkate, kreeg alle ruimte en vrijheid die een mens zich wensen kan en besloot de wandeling dan ook maar meteen te beëindigen met een vermelding van z'n naam (als schutter) in de sportkolommen van de regionale dagbladen, 1-1.

Op de bank zag Hodes water branden en E.V. mocht vervolgens blij zijn dat Robert Velten de hele huisraad redde door zich voor de voeten te storten van de doorgebroken Matthijs van Gelder, anders was de miserie nog wat groter geweest.In plaats daarvan beitelde E.V. aan de overzijde het predicaat 'schoonheid van een doelpunt' in de annalen. Wout Velten zette zich achter een hoekschop en zes seconden later trilde het net. Ron Smit kopte de bal 'tegendraads' misdadig hard in de Dalfsener touwen, 2-1.Met inktzwart naderend onheil voor de deur, zou menig ploeg in elkaar zijn gezakt als een mislukte soufflé, maar de 'Algemene Sportclub op Christelijk grondslag van 1962' liet zien dan het, ondanks de precaire statistieken in de edities van de maandagkranten, karakter in de gelederen heeft.Waaijer gooide er onverschrokken een drietal aanvallende wissels tegenaan, maalde niet om de steeds groter worden spatie op het veld en zag die moed beloond met de gelijkmaker.

Joren Drost bespeurde na een uur een weifelende Enterse defensie, overzag de situatie en hamerde gortdroog de 2-2 in de netten. Met nog een tiental minuten op het uurwerk van de uitstekend leidende arbiter Jan Klein Ganseij, zat E.V. plotsklaps met een nijpend probleem. IJzige stilte op De Werf, zelfs het geluid verstomde en geen zinnig mens gaf nog een halve Euro voor een Enterse triomf. Op z'n stoeltje was Hodes een appelflauwte of zelfs een lichte zenuwinzinking nabij, maar nog wel helder van geest om zijn ietwat gedemoraliseerde troepen massaal naar de vuurlijn te sturen. Het werd erop-of-eronder aan beide kanten. Met een remise was geen mens aan weerszijden gebaat. Zes minuten voor tijd zette Ron Smit zichzelf in de late zaterdagnamiddag op de troon en kopte gans Enter Vooruit vanuit een desolate toestand naar een absoluut delirium. Een onverwoestbare Wim Oosthoek verzorgde het voorwerk, zond een pass naar de tweede paal en Smit kopte Enter Vooruit naar een epiloog voor de eeuwigheid: 3-2.

Meer berichten