Kees van Dorth: "De samenleving waar we nu indenderen is steeds meer een alleenleving." (Eigen foto)
Kees van Dorth: "De samenleving waar we nu indenderen is steeds meer een alleenleving." (Eigen foto) (Foto: ChristenUnie Wierden-Enter)

Het ‘nieuwe normaal’ is niet normaal

  Politiek

door Kees van Dorth – steunfractie ChristenUnie

De laatste vergadering rond de tafel zaten we nog een beetje lacherig te doen over de maatregelen tegen het Covid19-virus. Het zou allemaal wel loslopen met dit griepje uit China; over een paar weken was alles weer normaal. Intussen weten we meer. Een ‘intelligente lockdown’ was ons lot en de gevolgen duren minstens de hele zomer, misschien zelfs tot het einde van het jaar.

WIERDEN / ENTER - Inmiddels vertonen heel veel mensen ‘coranamoeheid’: ze denken dat het hun niet overkomt, vinden de maatregelen maar onzin, slaan het nieuws over de het aantal mensen op de IC's en dodencijfers over en doen gewoon hun ding.

Boogje
De regering heeft het nieuwe normaal van de anderhalvemetersamenleving’ afgekondigd. Dat betekent meer dan een plexiglasschermpje in de winkel of op straat met een boogje om iedereen heen lopen. Met name de plaatsen waar we met elkaar zingen zijn gevaarlijk volgens de statistiek en de wetenschappers: je haalt diep adem, zodat het rondzwevende virus dieper binnenkomt en door het vibreren van je stembanden komen de mogelijk besmettelijke druppels in grote hoeveelheden de ruimte in.

Van de baan
Het betekent dat we voorlopig niet meer mogen zingen in de kerk, het voetbalstadion, in het koor en in de kroeg. Concerten en feesten, zoals Boulevard Outdoor en de Wiezo, zijn natuurlijk ook van de baan. Zelfs volgend jaar zie ik die niet terugkeren. Kerkdiensten en sportwedstrijden met publiek wel? Ik betwijfel het. En dat is dan het ‘nieuwe normaal’? Voor mij echt niet en ik denk voor de meeste lezers. Ik mis de gezellige dingen, de slingers die het samenleven de moeite waard maken.

Missen
Waar de individualisering de afgelopen decennia al verontrustende vormen heeft aangenomen, wordt dat door het ‘nieuwe normaal’ nog eens versterkt tot ongezonde proporties. Facetime, Teams en Zoom kunnen dat niet goedmaken. Ik mis de gezellige verjaardagen, recepties, koffiedrinken na de dienst, concerten en toneeluitvoeringen, een hug en een zoen bij felicitatie of condoleance; ik mis de gezamenlijke vreugde van Koningsdag en de gedeelde triestheid van de dodenherdenking; en zelfs de ‘saaie’ vergaderingen en ‘eindeloze’ overleggen.

Alleenleving
De samenleving waar we nu indenderen is steeds meer een alleenleving. We moeten voorkomen dat we hieraan gaan wennen en gaan accepteren dat de sociale factor uit de samenleving wordt verdreven. Ik ga dat niet normaal vinden. Dat noem ik het ‘nieuwe niet-normaal’ of liever nog de ‘tijdelijke maatregelen’.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de partij op de website van de ChristenUnie Wierden-Enter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden