Michel van Sluijs: "Sport en bewegen in verenigingsverband met hulp van vrijwilligers moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven." (Foto: CDA Wierden-Enter)
Michel van Sluijs: "Sport en bewegen in verenigingsverband met hulp van vrijwilligers moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven." (Foto: CDA Wierden-Enter)

Sportverenigingen zijn onmisbaar!

  Politiek

door Michel van Sluijs, raadslid CDA Wierden-Enter

Dat is de stelling van Michel van Sluijs, raadslid namens CDA Wierden – Enter. Op 29 april jongstleden mocht de sportsector het spits afbijten bij de versoepeling van de corona maatregelen. Onze jeugd mocht onder strikte voorwaarden ‘de wei’ weer in. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen sindsdien weer (bijna) als voorheen onder begeleiding buiten sporten. De oudere jeugd kreeg tegelijkertijd groen licht om te gaan sporten mits op 1,5 meter afstand van elkaar.

WIERDEN - Bij veel sportverenigingen die onze gemeente rijk is hebben bestuurders, technische commissies en trainers keihard gewerkt om sport voor hun leden weer mogelijk te maken. RIVM-richtlijnen, protocollen van NOCNSF en sportbonden, de noodverordening en lokale afspraken zijn binnen no-time vertaald naar plannen van aanpak met daarin de hygiënische maatregelen, aangepaste trainingsschema’s en verplichte looproutes op het sportpark. Binnensportverenigingen hebben contact gezocht met gebruikers van buitensportlocaties met als resultaat dat zij hun trainingen nu in de buitenlucht kunnen afwerken.

Sociale binding
Dat onze jeugd, en sinds 11 mei de volwassenen, weer georganiseerd kunnen sporten is te danken aan de inzet van talloze vrijwilligers: inwoners van onze gemeente die zich belangeloos inzetten om het verenigingsleven mogelijk maken. Het zijn deze vrijwilligers die als coronacoördinator bij de poort en op het veld staan om veilig sporten mogelijk te maken. Het CDA wil nogmaals het maatschappelijk belang van de (sport)vereniging benadrukken: de sportvereniging zorgt als ontmoetingsplek voor sociale binding en participatie, je maakt er vrienden voor het leven en sport en bewegen draagt bij aan gezond opgroeien en een gezonde leefstijl.

Lokale ondernemers steunen
De coronacrisis raakt sommige verenigingen echter ook in de portemonnee: geen kantine-omzet of extra inkomsten van toernooien, terwijl de kosten doorlopen. Maar ook kleine en grote ondernemers die clubs jaarlijks sponsoren moeten soms vervelende keuzes maken om het hoofd boven water te houden.

Daarom de oproep van het CDA Wierden - Enter om lokale ondernemers te steunen: door in eigen dorp te besteden help je indirect de vereniging.

Vragen gesteld
Het kabinet heeft een pakket steunmaatregelen voor sportverenigingen beschikbaar gesteld, vraag is of dit voldoende is voor verenigingen die in zwaar weer zitten. De CDA-fractie heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W waarbij we aandacht vragen voor de gevolgen van de coronacrisis, maar ook over het nader vast te stellen subsidiebeleid.

Nu en in de toekomst moeten dansen, wandelen, turnen, voetballen, volleyballen, badmintonnen, (tafel)tennissen, vechtsporten, schaatsen, korfballen, jeu de boules, basketballen, schaken, dammen en alle andere sporten mogelijk blijven in de gemeente Wierden. Sport en bewegen in verenigingsverband met hulp van vrijwilligers moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden