Egbert Wessels: "We willen graag dat Wierden zich aansluit bij de 30 andere gemeenten die kinderen willen opnemen." (Foto: PPW)
Egbert Wessels: "We willen graag dat Wierden zich aansluit bij de 30 andere gemeenten die kinderen willen opnemen." (Foto: PPW)

Vluchtelingenkinderen naar Wierden?

  Politiek

door Egbert Wessels, raadslid PPW

Dat is de vraag die het Platform Progressief Wierden woensdag 6 mei gaat stellen in de raadsvergadering. Een vraag waar we naar ons idee niet om heen kunnen. Zeker niet in een tijd als deze waarin solidariteit belangrijk is. Een tijd waarin we de bevrijding wilden vieren, maar gevangen zitten door een virus dat onze samenleving op z’n kop zet.

WIERDEN - Je hebt de beelden vast gezien en de verhalen vast gelezen over schrijnende en mensonterende situaties in vluchtelingenkampen. Als we nu niet handelen, staat er volgens deskundigen een catastrofe te gebeuren. Zo'n 2500 kinderen worden in diverse kampen in Griekenland aan hun lot overgelaten. 

De kampen op het Griekse vasteland en op de Griekse eilanden zitten overvol. 42.000 mensen leven in kampen waar officieel maar voor 6000 mensen plek is. Daartussen zitten 2500 kinderen die geen ouders of andere familie meer hebben.

Erg ongerust
Het kleine groepje hulpverleners op het Griekse eiland Lesbos maakt zich erg ongerust.
In het vluchtelingenkamp Moria op dit eiland wonen 22.000 vluchtelingen, terwijl er maar plek is voor 3000. Want wat als daar corona uitbreekt?

Teleurgesteld
Nu is meer dan ooit de tijd dat ook andere Europese landen, waaronder Nederland, eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen, voordat er corona uitbreekt en er onnodige slachtoffers vallen. Landen als Frankrijk, België, Portugal, Luxemburg, Duitsland, Finland en Ierland hebben toegezegd kinderen op te nemen. Zij zetten al stappen.

Als Platform Progressief Wierden zijn wij heel teleurgesteld dat Nederland, als één van de rijkste, welvarendste en beste georganiseerde Europese landen, dit voorbeeld niet volgt. Wij roepen het college op om zich bereid te verklaren, als Nederland besluit een deel van deze kinderen op te vangen, ook in Wierden hieraan mee te werken. We willen graag dat Wierden zich aansluit bij de 30 andere gemeenten die kinderen willen opnemen.

Belang jongere centraal
De begeleiding van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) valt onder de verantwoordelijkheid van het Nidos. Deze organisatie voert op grond van de wet de voogdijtaak uit voor deze kinderen. Professionals stellen het belang van de jongere centraal. Zij voeren de regie over ontwikkeling naar zelfstandigheid en grijpen in als deze ontwikkeling dreigt vast te lopen. Meer informatie over Nidos staat op hun website.

Van harte welkom
Ook samenwerken met andere gemeenten en een financiële bijdrage zijn mogelijkheden om onze solidariteit met deze alleenstaande vluchtelingenkinderen te laten zien.

Voor de PPW is het helder: wat ons betreft zijn deze alleenstaande vluchtelingenkinderen hier van harte welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden