Cindy ter Riet:"Door ons aan de richtlijnen te houden kunnen we er samen voor zorgen dat we ons leven weer kunnen oppakken." (Foto: NEW)
Cindy ter Riet:"Door ons aan de richtlijnen te houden kunnen we er samen voor zorgen dat we ons leven weer kunnen oppakken." (Foto: NEW) (Foto: NEW )

Het glas is halfvol, of toch even niet?

  Politiek

door Cindy ter Riet, raadslid NEW

Beste inwoners van onze mooie gemeente. Bij het schrijven van de column voor De Driehoek deze week moest ik denken aan de uitspraak: ‘Het glas is halfvol’. Zo sta ik wel in het leven samen met ons gezin. Wij proberen altijd overal het positieve van in te zien, ook in deze coronatijd.

WIERDEN / ENTER - Kinderen thuis, juf spelen voor 20 uur, proberen vanuit huis 32 uur te werken, een klein beetje raadswerk en het huishouden combineren is een hele uitdaging. Heel eerlijk: het is niet te doen. De eerste weken kwam mij in ieder geval het stoom uit de oren. Daarbij de onzekerheid van deze crisis (met een eigen zaak) bracht ook mij soms tot gedachten die helemaal niets meer te maken hebben met ‘het glas halfvol’. En toch buig je die negatieve gedachten weer om. Want zo druk als we normaal zijn, er is meer tijd voor onze kinderen dan ooit tevoren, in het weekend spelen we meer spelletjes en kruipen extra lang dicht tegen elkaar aan. Zakelijk proberen we de omzet op peil te houden, want we mogen nog werken en kunnen digitaal heel veel meer dan drie maanden geleden gedacht.

Die positieve gedachten kan je alleen hebben als iedereen die je dierbaar is en dichtbij je staat nog gezond is. En jijzelf of je familieleden en geen direct financiële zorgen hebben.

Onzekerheid
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dacht ik. Maar wat als ik mij verplaats in die inwoners en ondernemers waar het glas nu helemaal niet zo vol is. Want we zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje. De onzekerheid die er is. Wanneer kun je weer je vak uitoefenen en mag je zaak weer open? En kun je de salarissen nog wel betalen? Menig ondernemer ligt er ’s nachts wakker van. Gaan we dit redden met elkaar?

Ook zijn er de inwoners die speciale begeleiding nodig hebben, denk aan dagbesteding en allerlei behandelingen die nu niet door mogen gaan. Dat zet alles in een ander daglicht.

Ik hoop dat u het gaat redden, en over een tijdje het glas weer als halfvol kan gaan zien. Oprecht wens ik dat wij hier allemaal ongeschonden doorheen komen. Maar ik weet ook dat dat een utopie is. Er zullen ontslagen vallen, bedrijven failliet gaan en helaas overlijden nog steeds mensen aan dit vreselijke virus.

Volhouden
Laten wij ons daarom aan de richtlijnen van het RIVM blijven houden, ook al is dat na zoveel weken echt niet makkelijk. Laten wij dat echt doen! Want alleen zo kunnen wij er samen voor zorgen dat wij ons leven weer kunnen oppakken en de dingen kunnen doen die ons gelukkig maken. Daardoor kan de ondernemer die zijn zaak nu nog gesloten heeft binnen afzienbare tijd weer open. En kunnen wij onze vrienden en familie weer onbeperkt bezoeken en samen genieten van het leven.

Als wij over een tijdje terugkijken hoop ik dat u kan zeggen: “We zijn in ieder geval nog gezond”, en dat is het allerbelangrijkste. Blijf gezond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden