Commissielid Maarten Swagerman: "Voor ons is de Natura 2000-status eerder een inperking dan een toegevoegde waarde." (Foto: VVD Wierden-Enter)
Commissielid Maarten Swagerman: "Voor ons is de Natura 2000-status eerder een inperking dan een toegevoegde waarde." (Foto: VVD Wierden-Enter) (Foto: VVD Wierden-Enter)

Natura 2000-status: vriend of vijand?

  Politiek

door Maarten Swagerman, commissielid VVD Wierden-Enter

Laten we beginnen met een nuance. Natuurlijk is het niet het één of het ander. Er wordt al voldoende gepolariseerd en daar doen we als VVD niet aan mee.

 WIERDEN  - Wij liberalen genieten enorm van de natuur. Heerlijk om te genieten van het moois dat Nederland te bieden heeft. Daar willen we zuinig op zijn. Ja, ook van snelwegen worden we blij: een teken van de vrijheid die we met elkaar hebben verworven. Je kunt werken en wonen waar je wilt, op bezoek bij familie en vrienden. In Wierden hebben we zowel goede infrastructuur, mooie woningen – weliswaar wat te weinig, maar daar wordt aan gewerkt – én prachtige natuur waaronder ook het Wierdense Veld. Een prachtige plek, waar het belangrijk is om ook voldoende bescherming te bieden. Ook een plek met een flinke historie. Van conflicten tussen boeren die ingeperkt worden in hun productie en liefhebbers van hoogveen die het in verregaande mate willen beschermen. In november 2019 nog, de hoogtijdagen rondom de stikstofcrisis, heeft ook de VVD geopperd om de Natura 2000-status van het Wierdense Veld te schrappen omdat dit verstrekkende én inperkende effecten heeft. Voor omwonenden, voor de omliggende agrarische ondernemers. En voor liberalen is vrijheid het hoogste goed.

Er is een nieuw conflict op handen. Ditmaal gaat het over het nat maken van het hoogveen op het Wierdense Veld versus oppomp-capaciteit van drinkwater voor Vitens. De provincie vraagt aan de gemeente om hun standpunt. Het huidige college neemt nog geen stelling in, wij wel. Voor ons is de Natura 2000-status eerder een inperking dan een toegevoegde waarde. We willen het gesprek voeren met inwoners, gebiedspartners en de omliggende betrokken agrariërs. Hoe zorgen we met elkaar voor voldoende drinkwater voor ons allemaal als uitgangspunt, waarbij we het Wierdense Veld zoveel mogelijk in stand houden? Daarbij moeten alle mogelijkheden op tafel kunnen komen. Met de Natura 2000-status wordt dit debat sowieso beperkt. Laten we dit debat zo open mogelijk voeren mét alle betrokkenen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de VVD Wierden-Enter op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden