"Wij moeten straks veel vergunningen aanvragen om vee op twintig plekken in de Gemeente te kunnen weiden," aldus Jos Kosters. (Eigen foto)
"Wij moeten straks veel vergunningen aanvragen om vee op twintig plekken in de Gemeente te kunnen weiden," aldus Jos Kosters. (Eigen foto) (Foto: Jos Kosters)

Jos Kosters: 'PAS op met Klaver!'

  Politiek

door Jos Kosters, Enterse veehouder en schaduwfractie VVD

Kippenvel kreeg ik van de trekkers op snelwegen richting het Malieveld. Een positieve actie van onze boeren en wereldwijde steun voor de grootste ochtendfile ooit. Ongelooflijk dat een volksvertegenwoordiger 56.000.000 dieren de nek om wil draaien. Terwijl juist hij als directeur NZO pleitte voor méér melkproductie, misbruikt hij nu de PAS-uitspraak.

WIERDEN / ENTER - PAS staat voor Programma Aanpak Stikstof. Het doel is minder stikstof (ammoniak en stikstofoxiden), sterkere natuur en economische ontwikkeling. In Nederland hebben 118 van 160 Natura2000 (instandhouding natuur) gebieden 'last' van stikstof, waaronder de Borkeld, de Sallandse Heuvelrug, het Wierdense Veld en Engbertsdijksvenen.

Wij moeten straks tientallen vergunningen aanvragen om tweehonderd stuks vee op twintig plekken in de Gemeente Wierden te kunnen weiden, waarbij onderzocht moet worden wat de gevolgen zijn. Een koe in de wei poept en plast juist apart, zodat er niet gemengd wordt en er geen ammoniak vrij komt. Agrarische schadelijke uitstoot daalt grotendeels vlakbij de boerderij neer op haar eigen gronden. Alleen veehouderijen hebben wel vergunningen voor de natuurbeschermingswet (NBW), terwijl veel bedrijven voor uitstoot van stikstof geen NBW hebben. Dit telt het RIVM (overheid) dus niet mee in haar stikstofmodel, maar ook voor vliegtuigen slechts het opstijgen tot één kilometer.

Stikstof hoeft geen probleem te zijn en opgegroeid op de boerderij heb ik geleerd dat klaver stikstof opneemt. Denken in oplossingen is mijn eenvoudige gedachte en dus zou ik langs alle snelwegen klaver zaaien. Klaver kan tot wel 350 kilo stikstof per hectare binden. Alleen als klaver uitgegroeid is, dan neemt het net als andere grassen niets meer op. De overheid moet dus iets vaker haar bermen gaan maaien. De gemeente kan achterstallig onderhoud van riolering (stikstofuitstoot) aanpakken. Waarom geen ammoniak uit agrarische luchtwassers richting de industrie? Scheikunde leert dat NH3 (ammoniak) en NOx (schadelijke stikstoffen) kan reageren tot N2 (stikstof en 80% van onze lucht) en H2O (water). Dus ammoniak heeft juist een zuiverende werking voor onze lucht en vee is de oplossing.

In Europa meten ze de stikstofherkomst en houden ze Natura2000 onder controle. Net over de grens bij Engbertsdijksvenen graven Duitsers juist veen af om extra landbouwgrond te krijgen en daar staan megastallen. Alleen in Nederland wil de RIVM niet de herkomst meten van stikstof. Onjuiste modellen zorgen er voor dat veganistische activisten de hele agrarisch sector kunnen vernietigen. Moet ik mijn vlees laten staan, zodat zij wel in een eikeltjespyjama de halve wereld over kunnen vliegen? Op het Malieveld werd duidelijk dat Nederland nee zegt tegen een land zonder dieren in de wei. Zou dan toch het Haagse klavertje vier geluk brengen? Laten we vaker maaien en klaver kort houden, maar PAS vooral op met één Klavertje!!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden