Maarten Swagerman: 'Het tekort op financiën in het sociaal domien betekent dat we pittige keuzes moeten maken.'
Maarten Swagerman: 'Het tekort op financiën in het sociaal domien betekent dat we pittige keuzes moeten maken.' (Foto: VVD Wierden-Enter)

'Laten we elkaar als noabers versterken'

  Politiek

door Maarten Swagerman, schaduwfractielid VVD

Wie kent hem niet, de oprisping van Mark Rutte richting Geert Wilders. Ik moet er weer aan denken naar aanleiding van een krantenartikel dat ik heb gelezen. We hebben een enorm tekort op de financiën in het sociaal domein. Een tekort wat betekent dat we, als we niet bankroet willen gaan als gemeente, pittige keuzes moeten maken.

WIERDEN / ENTER - Te denken valt aan minder aandacht voor de wegen, snoeien in het onderhoud aan de bomen of stoppen met subsidies voor cultuur.Maar wacht eens even, willen we dat wel? Wij als VVD hebben opgeroepen om in Wierden te kijken naar wat we normaal vinden en waarvoor we jeugdhulp moeten inzetten.De voorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut, Ans van der Maat, verklaarde onlangs dat 10% van alle Jeugdhulp bewezen effectief is. Moeten we dan niet eens kijken of we die overige 90% anders moeten aanvliegen? Als we kijken naar de cijfers van cliënten in Wierden lijken zij lastig los te komen van jeugdhulpverlening; veel langdurige trajecten, steeds meer indicaties in plaats van minder. Dat moeten we met elkaar als samenleving toch niet willen?

Af en toe hulp nodig
Ik zie een veerkrachtig dorp met inwoners die veel kunnen en af en toe hulp nodig hebben. Ik ben net zo'n inwoner. Ik durf best toe te geven dat ik opvoeden lastig vind. En dat hierover praten en ondersteuning van anderen mij helpt. Dat vind ik best normaal. Maar geldt dit voor iedereen? Mogen we hierin niet meer een voortrekkersrol van de gemeente verwachten, zorgen dat we elkaar kunnen treffen onder begeleiding?

Noabers
Elkaar als noabers treffen, ervaringen delen en elkaar steunen. Daarmee kunnen we mogelijk, en ik zeg echt niet altijd, een aantal dure hulpverleningstrajecten voorkomen en onze jongeren beter helpen.  We hebben een ambtelijk apparaat wat een krachtige koers heeft opgeschreven, waarin we toe gaan werken om de zorg te veranderen en de budgetten meer te beheersen. In die hernieuwde koers geloof ik.

Vertrouwen
Dit vraagt echter ook wel iets van ons als inwoners. De durf om andere vormen van ondersteuning te accepteren en vertrouwen te hebben in de aanpak van de gemeente. Zodat we toe kunnen werken naar een 100% effectieve aanpak voor de jeugd in de gemeente Wierden. Laten we elkaar als noabers treffen en versterken.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de VVD Wierden-Enter, raadsleden en standpunten op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden