Hoe benoem je een burgemeester?

  Politiek
Maarten Swagerman van de VVD Wierden-Enter.
Maarten Swagerman van de VVD Wierden-Enter. (Foto: )

door Maarten Swagerman, VVD Wierden-Enter

We staan als Wierden aan de vooravond om een nieuwe burgemeester te zoeken. Omdat onze huidige burgervader, burgemeester Robben te kennen heeft gegeven om per 1 juni 2019 met pensioen te gaan. Dat is hem van harte gegund!

Jullie hebben vast wel meegekregen dat afgelopen periode er veel te doen was in de media over het idee van een gekozen burgemeester. De weg hier naar toe wordt opengesteld doordat er een grondwetswijziging is goedgekeurd. Maar dat betekent niet dat we nu met zijn allen naar de stembus kunnen voor een burgemeester. Maar goed ook. Immers, de burgemeester heeft toch wel een hele bijzondere plek in de gemeente. Iemand die boven de (politieke) partijen staat en als enige bepaalde rechten heeft in de gemeente. Denk hierbij aan het aangaan van contracten en zorgen voor veiligheid. 

We vinden het belangrijk dat inwoners mee kunnen praten, aankomende week ontvangt u een kaart waarop u kunt aangeven waar onze nieuwe burgemeester aan zou moeten voldoen! Waardevolle informatie om de uiteindelijke 'vacature' in te kunnen kleuren. Bij een benoeming van een nieuwe burgemeester zijn veel personen betrokken: U als inwoner, gemeenteraadsleden, de commissaris van de Koning, de minister en zelfs de Koning heeft een rol.
Er zijn zoveel mensen bij betrokken omdat het om een hele speciale rol gaat. Degene die benaderbaar is voor alle inwoners en altijd de helicopterview heeft. Het wordt een heel bijzonder iemand.

Meer berichten