<p>Jan Oene Krist in gesprek met jongeren tijdens de bijeenkomst. </p>

Jan Oene Krist in gesprek met jongeren tijdens de bijeenkomst.

(

Foto:ChristenUnie Wierden-Enter

)

Maak werk van een plek voor jongeren!

  Politiek

door Jan Oene Krist en Jan Willem Timmerman van ChristenUnie Wierden-Enter

Het gebeurde op een warme dinsdagavond. Tijdens een bijeenkomst van Stichting De Welle zijn we aan de rand van de Weuste in gesprek met jongeren. Samen met medewerkers van De Welle, onze buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA), wijkagenten en gemeentelijk afvaardiging komen diverse onderwerpen aan bod.

WIERDEN - Uiteraard gaat het over corona-maatregelen en wie welke boete van de BOA gekregen heeft. Ook krijgen de agenten ‘handige tips’ over de scooters van andere jongeren en bespreken ze de kwaliteit van de pizza’s. Mooi om te zien hoe de jeugd, agenten en BOA met elkaar omgaan. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben en wat er kan. Bovendien is er respect van beide kanten.

Wens
Maar ook gaat het over de plek die de jongeren in de gemeente hebben. Of beter gezegd: niet hebben. Een vaker uitgesproken wens. Regelmatig is er dan ook moeite gedaan om deze jongeren een plek te geven. Er zijn plannen gemaakt die uiteindelijk strandden. Soms omdat ze vóór jongeren gemaakt zijn en niet mét jongeren. Soms omdat de buurt te laat werd geïnformeerd en bang is voor overlast. En dat is geen toeval. Ook bij deze bijeenkomst trekken veel buren en voorbijgangers een wenkbrauw op en is er veel gereserveerdheid.

Ontmoetingsplek
Wij van de ChristenUnie vinden dat deze jongeren een plek verdienen. Een simpele plek om elkaar te ontmoeten. Drie muurtjes, een dak en een bankje is al genoeg. Dit moet in onze gemeente toch te mogelijk zijn?

Meebouwen
En opeens dient zich een mogelijkheid aan: de jongeren bieden aan om zelf mee te denken en eventueel zelfs mee te bouwen aan het onderkomen. We hebben onze mond vol van participatie en betrokkenheid van inwoners, zonder dat er echt veel gedaan wordt. Hier ligt de kans voor het oprapen. Als de jongeren zelf mee mogen denken, mag je ook verantwoordelijkheid vragen als het gaat om bijvoorbeeld het tegengaan van overlast.

Voorstellen
Wat ons betreft proberen we het gewoon. We zullen er bij het college op aan blijven dringen om een geschikte plek voor te stellen. Bovendien zijn jongeren met een vaste plek ook goed te benaderen voor het jongerenwerk, BOA of wijkagent. Dit komt handhaving alleen maar ten goede!

Wie heeft voor de jongeren een plaats? Laat het ons (of de gemeente) weten.

Meepraten
Vind je het ook belangrijk om mee te praten in de gemeente? Doe mee met de ChristenUnie Wierden-Enter. Meld je aan als fractielid of bestuurslid via fractie@wierden-christenunie.nl. Of neem eerst een kijkje op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden