Koen Wentink van JBC de Toss in actie. (Foto: De Toss)
Koen Wentink van JBC de Toss in actie. (Foto: De Toss) (Foto: Harm van den Berg)

Jeugdlid Koen Wentink van JBC de Toss is Europees kampioen

  Ingezonden

Koen Wentink van Jeu de boules-club de Toss uit Almelo is goed in petanque. Nadat hij vorig jaar als jeugdspeler drie Nederlandse titels wist te behalen, voegde hij daar onlangs een Europese titel aan toe.

ALMELO - Harm van den Berg van JBC de Toss is blij met de behaalde Europese titel van jongeling Koen Wentink. "Dat petanque alleen een sport is voor bejaarde, ouderwetse mannen wordt hiermee weerlegt'', stelt Harm van den Berg van de Toss. "Hoewel ook onze sport geraakt wordt door corona zijn er ook oplossingen. Door middel van Facebook werd een internationaal toernooi afgewerkt en wel de Euro-Pétanque (corona) Precision Shooting Challenge 2020.''

Ieder team bestond uit vijf spelers, een man en vrouw tussen de 23 en 54, een jeugdspeler tussen de 18 en 22, een jeugdspeler onder de 18 en een senior boven de 54, legt Van den Berg uit. "Er worden drie ballen gelegd op een afstand van 7, 8 of 9 meter, waarbij de ballen van links naar rechts worden weggeschoten. Dit gebeurt tien rondes lang en de speler met de meeste hits wint. Dit alles werd live uitgezonden op Facebook.'' Team Nederland werd Europees kampioen, met een groot aandeel van Koen Wentink.

Koen Wentink vertegenwoordigde de categorie 18 tot 22 jaar voor het Nederlandse team. In de poulefase won Koen Wentink van Oostenrijk, Oekraïne, Israël en Tsjechië. Alleen van Duitsland werd verloren. De teamresultaten wezen uit dat Nederland vierde in de poule was. In de kwartfinale won Nederland met 5-0 van Rusland en in de halve finale van Engeland met 3,5-1,5. Harm van den Berg: "De finale tegen Hongarije werd een spannende aangelegenheid. Uiteindelijk trok Nederland met 3-2 aan het langste eind. Het aandeel van Koen was groot. In de finale won hij met 26-14 van Daniel Lakatos.

Van den Berg: "Helaas is Koen onze enige jeugdspeler en zouden we graag meer jeugd op ons complex aan de Badweg 24 verwelkomen. Deze sport behelst meer dan alleen een balletje gooien. Techniek, concentratie en tactiek zijn van doorslaggevende betekenis, maar ook het lezen van de baan kan tot een goed resultaat bijdragen. Bij onze vereniging sta je nooit reserve, maar speel je altijd en in altijd wisselende samenstellingen. Dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Door dit systeem heb je veel sociale contacten en gezelligheid voert dan ook altijd de boventoon. Kom eens langs en overtuig uzelf door te kijken of gelijk een balletje mee te gooien. U kunt altijd contact met me opnemen via prjbcdetoss@gmail.com.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden