Kitty ter Steege: "Ik hoop dat mensen aan de bel trekken als ze vastlopen in de zoektocht naar de nieuwe balans." (Foto: Stichting De Welle)
Kitty ter Steege: "Ik hoop dat mensen aan de bel trekken als ze vastlopen in de zoektocht naar de nieuwe balans." (Foto: Stichting De Welle) (Foto: Stichting De Welle )

'Het is zoeken naar een nieuwe balans'

  Ingezonden

door Kitty ter Steege van Stichting De Welle

De wereld heeft de afgelopen maanden een beetje stil gestaan. Door mijn werk als beweeg- en leefstijlcoach heb ik daardoor veel telefonische contacten gehad met thuiswonende senioren.

WIERDEN - Gelukkig redden de meeste ouderen zich goed. Ze konden gebruik maken van hun netwerk van kinderen, buren, vrienden. Veel mensen gaven aan zichzelf goed te kunnen vermaken. Dat ze nu eindelijk tijd hadden voor het opruimen van de zolder, de grote schoonmaak in huis. Dat ze begonnen zijn met het oppakken van een oude hobby zoals puzzelen, haken en het inplakken van fotoboeken. Toch merkte ik, zeker de afgelopen weken, dat de stemming een beetje omsloeg. Het thuiszitten duurt te lang. En ik begrijp dat. Want waar ik zelf mijn werk en gezin heb, valt voor de thuiswonende ouderen hun zorgvuldig opgebouwde weekritme volledig in duigen.
Het is zoeken naar een nieuwe balans die past binnen de maatregelen. Deze balans ziet er voor iedereen anders uit. Iedereen maakt zijn of haar eigen afwegingen bij het wel of niet oppakken van taken zoals boodschappen, winkelen, uitjes naar de kapper, pedicure of schoonheidsspecialist. Gelukkig beginnen steeds meer activiteiten weer. Ik heb contact gehad met verschillende beweeg- en ontmoetingsactiviteiten die weer gestart zijn voor hun leden. Ook bij De Welle zijn we voorzichtig onze activiteiten weer aan het opstarten. Toch zijn er ook veel activiteiten die bewust gekozen hebben voor een lange zomerstop en hopen dat ze vanaf september weer van start gaan. En hoewel mensen steeds meer ondernemen, is een praatje op straat of in de supermarkt er veel minder bij. Ook zijn er mensen die het nog niet aandurven om het huis weer uit te gaan.

De zomermaanden, die onder normale omstandigheden als een lange en rustige periode worden gezien, zullen hierdoor mogelijk nog eenzamer worden. De Welle wil ook deze zomer maatwerk leveren. We zijn druk bezig om een aantal grote activiteiten op te zetten welke geschikt zijn voor jong en oud. Daarnaast proberen we ook juist in de zomermaanden de mogelijkheden tot ontmoeten voort te zetten en verder uit te breiden.

Ik hoop dat mensen aan de bel trekken als ze vastlopen in de zoektocht naar de nieuwe balans. Als ze door de bomen het bos niet meer zien en meer informatie nodig hebben over welke activiteiten er weer doorgaan. Maar ook juist als ze merken dat het even niet zo goed gaat en zich alleen voelen. Uiteraard geldt dit niet alleen voor de ouderen, maar voor iedereen.

Contact
Juist als u contact opneemt kunnen wij ons werk goed doen. We willen graag samen met u op zoek naar iets wat u leuk vindt. We horen graag waar behoefte aan is. Ook als u leuke ideeën heeft, horen we dit graag. Zonder signalen kunnen wij geen activiteiten opzetten. En dat is zonde, want ook in deze tijd willen we graag dat iedereen mee kan doen. Contact opnemen kan via 0546-57 16 93.

Tot slot: bedenk eens in uw eigen omgeving wie wel een praatje zou kunnen gebruiken. Pak de telefoon en bel eens op. Of wellicht beter nog doe je schoenen aan en wandel een keer langs.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over Stichting De Welle op de website. Hier staan naast het laatste nieuws ook corona-updates. Nu er weer voorzichtig gestart wordt is in een handig overzicht te lezen wat de status is van diverse activiteiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden