Vrijwilliger (Lucia) in actie voor de telefonische hulplijn. (Foto: Stichting De Welle)
Vrijwilliger (Lucia) in actie voor de telefonische hulplijn. (Foto: Stichting De Welle) (Foto: Stichting De Welle)

Wat afleiding door praatjeslijn van De Welle en Evenmens

  Ingezonden

Mensen die behoefte hadden aan contact, een boodschap of hulp in andere vorm konden de afgelopen weken bellen naar de hulplijn, een initiatief van Evenmens en Stichting De Welle.

WIERDEN - De Welle, welzijnsorganisatie in de gemeente Hellendoorn en Wierden, moest schakelen nadat de maatregelen rondom corona werden opgelegd. Waar de welzijnsorganisatie niets liever doet dan mensen verbinden, was juist dat geen optie meer. Al gauw werden nieuwe initiatieven opgestart, waarvan de telefonische hulplijn er één was. Een van de acties die hieruit voortkwam was de praatjeslijn waarbij mensen door vrijwilligers gebeld werden voor wat afleiding. De praatjeslijn mocht rekenen op de inzet van 30 vrijwilligers. De afgelopen weken zijn er meer dan 500 verschillende mensen gebeld. Ruim de helft daarvan stelde het op prijs om vaker gebeld te worden.

Dankbaar
Vrijwilliger Janny: "Ik heb mij aangemeld voor de praatjeslijn omdat ik seniorenvoorlichter ben bij De Welle en dit stil kwam te liggen. Het bellen naar de mensen heb ik als zinvol ervaren. Het verschilt per persoon hoe ze deze tijd beleven. Mensen zeggen niet zo makkelijk dat ze eenzaam zijn of zich eenzaam voelen. Als je even doorvraagt, is het gevoel er wel degelijk. Iedereen had er in meer of mindere mate wel mee te maken. Familie gaat verschillend om met het bezoeken van hun ouders. Er zijn mensen waar helemaal niemand kwam, maar er waren ook ouderen die nog wel bezoek van de kinderen en kleinkinderen kregen. Sommigen maakten zich zorgen over zieke kinderen en familieleden. Begin mei sprak ik met veel mensen over de oorlog en de bevrijding. Het verhaal van een meneer over zijn ervaringen in de oorlog heeft veel indruk op mij gemaakt. Dit gesprek duurde bijna een uur. Hij was dankbaar voor het luisteren.”

Nieuwe opzet
Per 1 juli is de hulplijn uitsluitend ‘s ochtends bereikbaar via het 0546-57 16 93 of 0546-89 83 72 (gemeente Wierden). Voor de praatjeslijn geldt dat deze overgaat naar een nieuwe vorm voor de deelnemers die na deze periode toch graag gebeld of bezocht willen worden of op een andere manier graag contact willen blijven houden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden