'Samen moeten we nu al nadenken over plannen die een einde maken aan de vuurwerkdiscussie.' (Eigen foto)
'Samen moeten we nu al nadenken over plannen die een einde maken aan de vuurwerkdiscussie.' (Eigen foto) (Foto: PPW)

Welke richting moeten we in de toekomst op met vuurwerk?

  Ingezonden

door Roselien Slagers, PPW

Even bekroop me de gedachte: hoeveel warme tenten hadden we van dit bedrag van 77 miljoen kunnen kopen voor bijvoorbeeld vluchtelingen die leven in kletsnatte en koude tenten? Wie heeft niet de oproepen van Vluchtelingenwerk met verkleumde kinderen voorbij zien komen op social media? Die gedachten heb ik even verdrongen, want vuurwerk is prachtig...

Nu de kruitdampen zijn opgetrokken en we op in januari de landelijke oogst vernemen van de jaarwisseling dringt sterker dan ooit de vraag op: Welke richting moeten we in de toekomst op met vuurwerk? Veel oogletsel, veel branden, vernielingen, angstige dieren, mensen met klachten aan de luchtwegen, vooral dit jaar met de dikke mist en politie werd bekogeld met vuurwerk. Het was dit jaar nog erger dan vorig jaar. Gelukkig ging het in de gemeente Wierden goed. Ik denk dat dat ook te maken had met de georganiseerde activiteiten. Hulde aan de vrijwilligers die daar aan hebben bijgedragen.

Het dieptepunt zijn de omgekomen vader en zoon in Arnhem. Moeder en dochter liggen op moment van schrijven nog zwaargewond in het ziekenhuis. Volgens het journaal was de oorzaak van de brand vuurwerk, afgestoken door kinderen van 12 en 13 jaar. Ze werden door de politie afgevoerd voor verhoor. Er zijn alleen maar slachtoffers in deze zaak. Die twee kinderen, dat hadden zomaar onze zonen kunnen zijn op die leeftijd. Ze waren helemaal gek op knalvuurwerk, liepen de hele oudejaarsdag met een tas vol bommen op hun rug door Enter. Het had hen zomaar kunnen overkomen, net als die twee jongens in Arnhem.
Je kan als gemeente geen vuurwerkverbod instellen als je dat al zou willen. Er zullen eerst landelijk regels moeten worden vastgesteld. En daar moeten ze (we) nu in januari al over gaan nadenken en niet wachten tot het vuurwerk al in de winkels ligt in december 2020.

En hoe het moet? Ik weet het ook niet in mijn eentje. Brandweer, politie, bestuurders van Nederland: sla de handen ineen en kom met plannen die een einde maken aan deze steeds terugkerende discussie, maar die toch ook nog ruimte laat voor vuurwerkliefhebbers.

Meer berichten