De thuisbasis van de Historische Kring Wederden is de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat.
De thuisbasis van de Historische Kring Wederden is de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat. (Foto: )

Historische Kring houdt eerste lezing in het kader van 75 jaar bevrijding

  Ingezonden

De Historische Kring Wederden houdt op vrijdag 22 november de eerste in een serie van zes presentaties in het kader van 75 jaar bevrijding.

WIERDEN - Deze eerste presentatie wordt gegeven door Kees Kroon (bestuurslid van de HKW) en heeft als thema Het verzet kraakt, de grootste bankroof ooit die plaatsvond op 15 november 1944 bij de Nederlandse Bank in Almelo.

In het najaar van 1944 kreeg het verzet er lucht van dat de bezetters grote hoeveelheden geld vanuit het westen des lands over gingen brengen naar dichter bij de Heimat gelegen plaatsen om dit uit handen van de oprukkende geallieerden te houden. De plannen voor deze bankroof werden in Wierden gesmeed, de overval slaagde, maar helaas wisten de Duitsers al na korte tijd enkele betrokkenen te arresteren en kregen zij het geld (in totaal 46,1 miljoen gulden) weer in handen.

Ingegaan wordt onder meer op het onderduiken, het probleem om aan distributiebonnen voor levensmiddelen etcetera te komen voor de onderduikers, de activiteiten van het verzet en op de voorbereidingen voor de bankroof. Uiteraard komt de bankoverval zelf in detail aan de orde evenals de voor de overvallers ongunstige afloop. Ook de musical die in 2017 werd opgevoerd krijgt de nodige aandacht, samen met de diverse activiteiten die toen in Wierden en andere plaatsen in Twente werden ontplooid. De locatie is het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat in Wierden, de bijeenkomst begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Op vrijdag 20 december is er een presentatie over de kersttrein van Wierden over dwangarbeiders die ontsnapten uit een beschoten trein. Over het onderwerp neergestorte vliegtuigen in Wierden is een op woensdag 22 januari 2020 een lezing, met uitleg over de nachtjacht. Het verzet in en om Wierden met kapitein Lancker, Jedburghteam Dudley en andere verzetsmensen uit Wierden krijgt aandacht op dinsdag 11 februari. Op maandag 30 maart is er een presentatie over de V1-lanceerbaan in het Haarbos. De bevrijding van Wierden staat op woensdag 8 april centraal. Dit gaat over vijf dagen felle strijd door het Canadese Algonquin Regiment en de nog steeds bestaande relaties van de Algonquins met Wierden. Alle presentaties vinden plaats bij het Ontmoetingscentrum en beginnen om 20.00 uur.

Er bestaat ook de mogelijkheid om deze presentaties te houden voor besloten groepen zoals verenigingen, clubs, scholen (aangepaste gastlessen) en andere belangstellenden. Informatie hier over kunt u inwinnen email keeskroon@hetnet.nl.

Actie
Deze lezingencyclus is vrij toegankelijk voor donateurs van de Historische Kring Wederden. Overige belangstellenden betalen 3,50 euro voor het bijwonen van één van de lezingen. Op dit moment heeft HKW een actie voor iedereen die de lezingen bij te wonen. Als men donateur wordt van de Historische Kring krijgen zij met maximaal twee personen gratis toegang tot de lezingen in dit kalenderjaar (22 november en 20 december). Zij krijgen dan ook het magazine WetensAardigheden in december gratis thuisbezorgd. Vanaf 2020 betalen zij dan pas hun donateursbijdrage van 22,50 euro per jaar. Daarvoor krijgt men drie keer per jaar het magazine, gratis toegang tot lezingen en kunnen zij gratis meedoen aan workshops. .

Meer berichten