Het werk van Sonja Brussen maakt ook onderdeel uit van de na-zomerexpositie.
Het werk van Sonja Brussen maakt ook onderdeel uit van de na-zomerexpositie. (Foto: Galerie Tolg'Art)

'Het schilderdoek is een slagveld'

  Ingezonden

De nazomerexpositie bij Galerie Tolg'Art wordt zaterdag 31 augustus geopend. Van 14.00 tot 16.00 uur is de officiële start van de expositie waarbij de kunstenaars ook aanwezig zijn. Het nieuwe expositieseizoen wordt rond 14.30 uur ingeluid met een korte toespraak van Gerrit Dannenberg, directeur van het Rijssens Museum.

WIERDEN - Voor de muzikale omlijsting zorgt singer-songwriter en bluesgitarist LT Shiprock, also known as Henk Schipdam. Wie eerder wil komen kijken is van harte welkom vanaf 29 augustus bij Jannie en Johannes Dollen in hun galerie. Drie beeldende kunstenaars laten zien wat ze geschapen hebben. Onder hen twee oude bekenden en een nieuwkomer.

Christiaan Afman (Haren, 1970) zit het schilderen en tekenen in het bloed. In 1993 voltooide hij zijn opleiding in Groningen als illustrator en in 1995 als eerstegraads docent tekenen en schilderen. De stijl van Afman is warm en realistisch. Hij schildert stadsgezichten en landschappen waarin de waardering voor de traditionele schilderkunst merkbaar is. Toch vindt hij zijn werk niet traditioneel. "Het doek is een slagveld; ik spat, veeg, schuur, kras en verwonder me." Soms komt ook de kwast in actie. Vaak werkt hij in de schemer en zet hij het stadsleven in een bijzonder licht.

Sonja Brussen (Gaanderen, 1974) is een outdoor girl. De natuur fascineert haar. Haar docenten motiveerden haar om zich steeds te vernieuwen. Sinds 1998 werkt zij als professioneel kunstenaar vanuit de Achterhoek. Het liefst schildert ze buiten en naar waarneming. Haar toets is uitbundig en haar buitenbeelden komen aangenaam binnen. Ze zet de kijkers middenin een werkelijkheid waar ze graag willen zijn.

Evert van Fucht (Beverwijk, 1939) maakt bronzen beelden. Evert is een autodidact die woont en werkt in Noord-Oost-Nederland. Hij ziet de schepping in al haar facetten, verwondert zich en doet nieuwe ideeën op. Van brons laat hij natuurlijke vormen ontstaan die geen kopieën van de werkelijkheid zijn. Fucht brengt groeikracht, schoonheid en verval tot uitdrukking door stollen, buigen, smeden en lassen. Door te patineren brengt hij op kleur en laat door slijpen en polijsten bijzondere en verrassende contrasten zien.

Dit is de voorlaatste expositie van Tolg'Art. Het pand is al verkocht, dus Jannie en Johannes Dollen bereiden zich met enige weemoed voor op het onvermijdelijke einde van hun galerie. Ondanks de komende sluiting zien ze toch met veel plezier en verwachting uit naar de toekomst. Deze expositie loopt tot en met 5 oktober.

De galerie is open op  donderdag 13.00 tot 17.30 uur, vrijdag 13.00 tot 17.30 uur, zaterdag 10.00 tot 16.00 uur en de laatste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur én op afspraak. Tolgaarde 6-8 Wierden - 06-15007247 - dollen@tolg-art.nl

Meer berichten