Hans Nieboer met het boek 'Bericht voor Groote Jan bij het monument in Stegeren. (Eigen foto).
Hans Nieboer met het boek 'Bericht voor Groote Jan bij het monument in Stegeren. (Eigen foto). (Foto: Van Ols Communicatie)

'Het leven in de waagschaal stellen'

  Ingezonden

door de organisatie

De wapendropping op de Piksen in Daarle/Hoge Hexel vond plaats in september 1944. In de aanloop naar 75 jaar vrijheid volgend jaar wordt deze wapendropping dit jaar, 75 jaar na dato, nagespeeld. De toneelgroep Doarle zal een aantal scenes naspelen tijdens deze gebeurtenis met een script dat is geschreven door Hans Nieboer (69) uit Vroomshoop, zoon van de verzetscommandant Jan Nieboer.

HOGE HEXEL / DAARLE - Het script is in korte tijd geschreven om een aantal gebeurtenissen met betrekking tot de wapendropping na te laten spelen door de toneelgroep. Het is niet het enige onderdeel van de na te spelen wapendropping dus qua organisatie moet er veel gebeuren om dit in korte tijd van de grond te krijgen. Gelukkig steken veel mensen een helpende hand toe, waaronder de leden van de toneelgroep Doarle en Hans Nieboer.

Eerbetoon
Samen met regisseur Nico Boot en Roelof Menkveld werden de mogelijkheden van het script voor het toneelspel overlegd. Hans kende het boek Bericht voor Groote Jan uit 1946 dus dat scheelde wel. Zijn interesse en inspiratiebron haalt hij onder meer uit het verhaal van zijn eigen vader, uit boeken, gesprekken en interviews met diegenen die de periode van oorlog en verzet meemaakten. Hans schreef het boek Vroomshoop Bevrijd en ook het theaterstuk 5 april 1945 dat vier jaar geleden in Vroomshoop werd opgevoerd. Hij bewerkte daarvoor het boek dat hij zelf eerder had gemaakt. Het was een eerbetoon aan niet alleen zijn vader, maar aan alle mensen in het verzet.

Anderhalve week
Het toneelscript voor de wapendropping werd vervolgens in anderhalve week geschreven. De mooiste scène vindt Hans het moment dat het bericht op de radio over de wapendropping wordt omgeroepen. "Het leven in de waagschaal stellen, de kameraadschap, de spanning, maar ook de bezorgdheid die dat met zich meebrengt."Een mooie anekdote is de romance die Hans er in had willen schrijven, maar Nico gaf aan dat dat niet kon. "De karakters waren neef en nicht, dus dat ging niet."

Intussen is de toneelgroep druk aan het oefenen om in de weinige tijd die er nog is er een geweldige uitvoering van te maken.

Wapendropping
Een aantal verzetsmensen organiseerde zich in de groep Salland. Deze werd vanuit Hoge Hexel aangestuurd door kapitein Evert Lancker. Na de dropping in Hoge Hexel werd er uitgeweken naar een afwerpterrein in Stegeren. Onder leiding van commandant Jan Nieboer werd een verzetsgroep uit Vroomshoop, Mariënberg, Beerzerveld, Daarlerveen en Daarle actief in Stegeren, vlakbij het beruchte kamp Erika. Er werd samengewerkt om de gedropte wapens, voedsel en ook geallieerde militairen op de juiste bestemming af te leveren.

Opnieuw uitgevoerd
De wapendropping die plaatsvond op de Piksen/ Hexelse Flier onder leiding van kapitein Lancker, wordt op vrijdag 13 september opnieuw uitgevoerd. Mits de weersomstandigheden goed zijn, anders wordt uitgeweken naar een andere datum. Het wordt een avondvullend programma, geschikt voor jong en oud.

Praktisch
De voorstelling begint om 19.00 uur bij Loomsweg 3 in Hoge Hexel. Het terrein gaat om 18.00 uur open. Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar tot 31 juli en kosten 5 euro. Deze zijn verkrijgbaar bij het Kulturhus Hoge Hexel en supermarkt Maneschijn in Daarle.

Meer berichten