In de container, voor v.l.n.r.: Anouk Pinkert, haar vader en initiatiefnemer Arjan Pinkert en Eric Stellwag, manager Fondsenwerving van het Diabetes Fonds. Achter: vrijwilliger Jan Dragt. (foto: Heidie Duteweerdt).
In de container, voor v.l.n.r.: Anouk Pinkert, haar vader en initiatiefnemer Arjan Pinkert en Eric Stellwag, manager Fondsenwerving van het Diabetes Fonds. Achter: vrijwilliger Jan Dragt. (foto: Heidie Duteweerdt).

Doppenactie voor goed doel groot succes

  Ingezonden

Bij vrijwilliger Jan Dragt in Wierden zijn afgelopen vrijdag 27.000 kilo metalen kroonkurken en deksels opgehaald. 13.500.000 items verpakt in 54 big bags van 1m³ per stuk gingen vanuit zijn woonplaats op transport naar een recycleplaats. Met deze 'laatste loodjes' gaat de opbrengst van de landelijke doppenactie, die door vrijwilligers voor het Diabetes Fonds is opgezet, door de magische grens van 50.000 euro heen.

WIERDEN / AMERSFOORT - Landelijk zijn er nu 75.000.000 doppen ingezameld en gerecycled. De doppenactie werd iets meer dan vijf jaar geleden door een vrijwilliger als ludieke actie opgezet en groeide in de afgelopen jaren uit tot een landelijk opererende, logistieke operatie met 50 inleverpunten, gerund door vijf vrijwilligers. Het geld dat de doppen opleveren wordt gedoneerd aan het Diabetes Fonds en komt rechtstreeks ten goede van het onderzoeksbudget, dat tot doel heeft diabetes te genezen.

Vijftig locaties

Jan Dragt heeft diabetes type 1 en is verantwoordelijk voor de opslag en het vervoer voor zijn regio. "Mensen, gezinnen, sportverenigingen en bedrijven. Iedereen spaart kroonkurken van bier- en frisflesjes en metalen deksels van potjes voor ons. We zijn met 50 locaties in alle provincies vertegenwoordigd. Daar kunnen ze worden ingeleverd en slaan we ze op. Eens in de zoveel tijd regelen we een gesponsord transport naar een recycleplaats, zoals nu", licht Dragt toe. Voor de ophaaldag nodigde hij een aantal trouwe inzamelaars uit om aanwezig te zijn.

Dorpsgenoot van Dragt, Arjan Pinkert, is initiatiefnemer van de doppenactie en startte de inzamelingsactie in oktober 2014. Zijn dochter Anouk (14) heeft diabetes type 1 en hij hoopt dat er een dag komt dat hij zich niet continue hoeft af te vragen hoe hoog haar bloedsuikerwaardes zijn en dit met insuline te reguleren. Te laag óf te hoog is vanwege de mogelijke complicaties gevaarlijk op zowel het moment zelf als op de lange termijn. Pinkert: "Diabetes is niet alleen een dagtaak van de patiënt zelf, maar ook van de mensen er omheen. Ik wilde graag iets doen en hoorde dat er geld zit in doppen. Spontaan startte ik met mijn gezin een inzamelingsactie voor het Diabetes Fonds. Natuurlijk ben ik trots dat de actie tot een landelijk fenomeen is uitgegroeid."

In de afgelopen vijf jaar zijn er bijna 75.000.000 doppen en deksels naar een recycleplaats gebracht. Dat is een toren van big bags van ruim 350 meter hoog. Dragt: "Maar we laten het hier natuurlijk niet bij zitten. We blijven doorgaan en roepen iedereen op vooral door te gaan met het verzamelen en inleveren."

Voorkomen
Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, is de vrijwilligers van de doppenactie zeer erkentelijk: "Respect voor wat dit handjevol vrijwilligers voor elkaar heeft gekregen. Het leven met diabetes is een leven vol zorg dat bestaat uit prikken, meten, spuiten, eten. En daar komen vaak complicaties bij en dat weten zij uit eigen ervaring. Het geld helpt ons onderzoeken hoe we de ziekte kunnen genezen en voorlichting te geven over hoe je diabetes kunt voorkomen. Wij hopen dat de doppenactie mensen inspireert ons daarbij te helpen door ook in actie te komen of te doneren."

Meer berichten