Door een zo rijk mogelijke speelomgeving te creëren, probeert De Welle kinderen uit te dagen. Eigen foto.
Door een zo rijk mogelijke speelomgeving te creëren, probeert De Welle kinderen uit te dagen. Eigen foto. (Foto: Stichting De Welle)

Beter en gerichter kijken door cursus

  Ingezonden

door Marion Klomp van Stichting De Welle

Wij horen regelmatig mensen voor de grap zeggen: 'Peuterleidster is een makkelijk beroep, beetje koffie drinken en kijken hoe de peuters lekker spelen.' Ik denk niet dat ik uit hoef te leggen dat het veel meer is dan dat. Daarmee kan ik een halve krant vullen.

WIERDEN - Toch klopt het wel dat wij kijken hoe de peuters spelen. Want uit hun spel kun je heel veel opmaken over hoe ze zich voelen, waar hun (speel-)voorkeur ligt, waar hun talenten schuilen. Wij zijn ervan overtuigd dat we uit observaties, het kijken naar de peuter, ontzettend veel informatie kunnen halen over hun ontwikkeling op veel verschillende vlakken. De beste manier om een peuter écht te leren kennen is om tijd met hem door te brengen, met hem te spelen, te praten, te zingen, te lezen en naar hem te luisteren. En vooral door te observeren, soms terwijl je met hem speelt, maar ook vaak dus door te kijken. Wat voor ons het belangrijkste is om naar te kijken is of de peuter lekker in zijn vel zit, of hij zich veilig voelt en zich betrokken voelt bij de groep.

Sinds kort volgen alle peuterleidsters van De Welle de cursus KIJK. Deze leert ons onder meer om nog beter en gerichter te kijken, signalen te herkennen en daarop in te spelen. We willen het gevoel hebben dat we er alles aan doen om een peuter trots te laten zijn op zichzelf en vooral een blije peuter te laten zijn. Door een zo rijk mogelijke speelomgeving te creëren, proberen we de nieuwsgierigheid van de kinderen te prikkelen en ze uit te dagen, waardoor ze willen spelen, ontdekken en onderzoeken. Ieder op de plek die hem het beste past. Zodat ze de kans krijgen om zichzelf op hun eigen manier en in hun eigen tempo te ontwikkelen. De een is een buitenkind, de ander kan uren zoet zijn met een treintje en er zijn peuters die zich het liefst met een boekje op de bank nestelen. Het kan en mag allemaal. En soms lijkt het dus inderdaad alsof wij alleen maar kijken, maar vanaf nu weet je dat wij eigenlijk 'stiekem' zitten te observeren om erachter te komen wat we kunnen doen om de ontwikkeling van elke peuter te stimuleren. Wat een mooi beroep!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden