De kinderen op het podium bij het Kinderrechten Filmfestival in Amsterdam. Foto: SHe Fotografie | Suzanne Heikoop
De kinderen op het podium bij het Kinderrechten Filmfestival in Amsterdam. Foto: SHe Fotografie | Suzanne Heikoop (SHe Fotografie | Suzanne Heikoop)

Film 'Kids Switch van kinderopvang Partou sleept prijs in de wacht

  Ingezonden

Tijdens de finale van het Unicef Kinderrechten Filmfestival in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski kreeg basisschool De Vossenschans uit Ter Aar de award voor Beste film. Basisschoolleerlingen uit heel Nederland hadden afgelopen schooljaar korte speelfilms over kinderrechten gemaakt voor het filmfestival. Tien groepen stonden in de finale. Ook de film van kinderopvang Partou heeft een prijs gewonnen.

AMSTERDAM / WIERDEN - De jury, bestaande uit onder meer kinderboekenschrijver Jacques Vriens, zangeres Klaasje Meijer (K3), YouTuber/acteur Teun Peters en winnares Rómeycia Valentijn van de Jeugdjournaalwedstrijd 2019 had een flinke kluif aan het bepalen van de winnaars. De juryleden vonden de film Stoepkrijt de beste kinderrechtenfilm. "Fantastisch om te zien hoe kinderen films maken over kinderrechten en hoe ze daarbij fantasie en humor gebruiken", vertelt Klaasje."Stoepkrijt sprong er echt uit. Geweldig hoe de kinderen de rol van juf hadden neergezet!"

De film 'Kids Switch' van kinderopvang Partou uit Wierden heeft de prijs voor 'beste kinderrechtenverhaal' in de wacht gesleept. Een mooie prestatie, waar zij trots op zijn. Andere prijzen waren er voor 'Gezond Alarm' van basisschool De Blokkendoos uit het Belgische Aartselaar voor de beste acteerprestatie. De Publieksprijs ging naar de film 'Humanji' van basisschool Neel uit Roermond.

In première
Dit schooljaar namen leerlingen van Nederlandse basisscholen - en voor het eerst ook uit België - onder leiding van filmcoaches van Hollywood in de Klas hun eigen kinderrechtenfilm op. Kinderen uit bovenbouwgroepen konden aan het filmfestival meedoen door een minimovie, tekening of verhaal over kinderrechten in te sturen. De beste inzendingen kregen bezoek van een filmcoach voor een professionele verfilming van hun idee. Tot 1 juni ging er iedere donderdag een kinderrechtenfilm live in première op YouTube.

Het YouTubekanaal van het online filmfestival is met ruim 85 miljoen views en 92.000 abonnees een van de succesvolste educatieve videokanalen van Nederland.

Meer berichten