De Overtoomtocht duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Een lunch is hierbij inbegrepen. Foto: De Regionale Stichting Enterse Zomp.
De Overtoomtocht duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Een lunch is hierbij inbegrepen. Foto: De Regionale Stichting Enterse Zomp. (Foto: De Regionale Stichting Enterse Zomp)

Ga mee met de leerzame Overtoomtocht met Enterse Zomp

  Ingezonden

Tussen Rijssen en Nijverdal zit er een overtoom in de Regge. Deze is gebouwd om met de Enterse Zomp de aanwezige stuw en vistrap te passeren. Daar kan de zomp op een lorrie varen en aangedreven door een elektromotor en met hulp van de accu's aan boord wordt lorrie en zomp over de vistrap getrokken. Hierdoor kan doorgevaren worden naar Nijverdal en Hellendoorn tot bij Overwater waar weer met een overtoom een stuw gepasseerd kan worden.

ENTER / RIJSSEN - Op vrijdag 24 mei van 11.00 tot 15.00 uur is er een Overtoomtocht die over de stuw in Zuna gaat. Het is een wat langere vaartocht om genoeg tijd te hebben om met de zomp de stuw en de vistrap te kunnen passeren met de overtoom.

Natuur

Daarnaast is er gelegenheid om van de natuur te genieten. "Momenteel zijn de eenden, futen, zwanen aan het broeden en misschien schiet het ijsvogeltje met zijn schitterende kleuren nog voorbij", vertelt schipper Henk Nijsink. "Het is genieten op de Regge en heel bijzonder is het passeren van de overtoom, het is zelfs spectaculair. Het lijkt spannend en dat is het ook, maar niet gevaarlijk."

Altijd zijn twee schippers aan boord, waarvan de ene vaart en de andere vertelt over de zompenvaart van vroeger en nu, over wetenswaardigheden van de schipperij en ze leggen uit hoe de overtoom werkt.

Praktisch

De kosten van deze vier uur durende Overtoomtocht zijn 17,00 euro per persoon en is inclusief lunch en een drankje. De afvaart is 24 mei om 11.00 uur vanaf de haven bij de Pelmolen in Rijssen (Pelmolenpad 9).

Aanmelden

Aanmelden voor deze tocht kan via de Tourist Info Wierden telefoon 0546-574 911 of via info@entersezomp.nl.

Op de website van de Enterse zomp is ook meer te lezen over andere bijzondere vaartochten als de romantische Avondroodtocht, Vroege Natuurvaart en Beleef en ontdek de Regge.

entersezomp.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden