Deelnemers aan de Freedom Ride hebben de keuze uit een recreatieve tocht van 35 kilometer, de pelotontocht van 90 kilometer, vrije toertochten van 75 en 130 kilometer voor de racefietsers. Eigen foto.
Deelnemers aan de Freedom Ride hebben de keuze uit een recreatieve tocht van 35 kilometer, de pelotontocht van 90 kilometer, vrije toertochten van 75 en 130 kilometer voor de racefietsers. Eigen foto. (Foto: Central Events )

'We blijven zo de verhalen vertellen'

  Ingezonden

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, ook niet nu de Tweede Wereldoorlog bijna 75 jaar achter ons ligt. Twee deelnemers aan de Freedom Ride vertellen wat de waarde van vrijheid is en waarom zij op zondag 5 mei mee zullen fietsen in Nijverdal.

NIJVERDAL - "We hebben twee zoons, Twan en Mees van 7 en 9 jaar, en we proberen elk jaar een evenement bij te wonen rond 4 en 5 mei. Zo zijn we al naar de Nationale Dodenherdenking geweest in Amsterdam en rijden we dit jaar in ons eigen Nijverdal de Freedom Ride van 35 kilometer," vertelt Inge van der Veen.De Tweede Wereldoorlog heeft altijd een rol gespeeld in haar familie. "Mijn eigen ouders en mijn opa en oma waren altijd erg actief in het vertellen van het verhaal van de vrijheid toen ik jong was. De broer van mijn oma werd opgeroepen voor het Nederlandse leger. Hij is meteen op de eerste dag van de oorlog, op 10 mei 1940 op 21-jarige leeftijd doodgeschoten. Toen kreeg vrijheid voor mij als kind meteen een gezicht."De twee jongens, hun moeder en hun vader, die met zijn clubgenoten van de plaatselijke wielerclub CC '75 zal deelnemen, zullen aanwezig zijn bij de ceremonie op de Canadese Begraafplaats in Holten.

"We blijven zo de verhalen vertellen van wat er al die jaren geleden is gebeurd. Onze jongste hield laatst een boekbespreking over het 'geheim van de oorlogskist'. Zo houden we de oorlog levend en geven we Twan en Mees mee wat vrijheid betekent." De Tweede Wereldoorlog is inmiddels een verre herinnering. De mensen die er zelf bij waren, zijn er bijna allemaal niet meer. De prijs van vrijheid wordt echter nog dagelijks betaald.

Enorm offer
Edwin de Wolf is lid van de Wounded Warriors. Deze veteranen van defensie maar ook van de politie nemen net als de profrenners van Jumbo-Visma en wielerprominenten zoals Hennie Kuiper en Rob Harmeling deel aan de pelotonstocht van 90 kilometer. De Wounded Warriors dragen de zichtbare en onzichtbare sporen van de prijs van vrijheid. Edwin diende in Srebenica als groepscommandant en verloor zijn been nadat hij op een mijn was gestapt. "Het is een enorm offer, maar je ziet dat we in voormalig Joegoslavië verschil hebben kunnen maken. Het kwaad eindigde niet met de Tweede Wereldoorlog. Het is soms nog steeds heel dichtbij. Wij, want ik spreek altijd in de wij-vorm, hebben met eigen ogen gezien hoe vrijheid ingeperkt kan worden. In Nederland zijn we verwend. We mogen al 75 jaar in ongekende vrijheid leven. Tijdens de Freedom Ride gaan we daarom ook graag de dialoog aan om onder de aandacht te blijven brengen dat vrijheid een prijs heeft en dat we ervoor moeten blijven vechten."

Meer dan een toertocht
Deze toertocht is zoveel meer dan enkel een mooi rondje fietsen door Salland. Zo wordt er veel gesproken over en stilgestaan bij vrijheid. Naast de recreatieve tocht van 35 kilometer voor gezinnen en sportieve fietsers, is er de pelotontocht van 90 kilometer en zijn er vrije toertochten van 75 en 130 kilometer voor de racefietsers.

Alle deelnemers ontvangen een Freedom Ride-wielershirt of een t-shirt en een Jumbo-Visma bidon. Na afloop van de Freedom Ride is er een gezamenlijke vrijheidsmaaltijd op het Henri Dunantplein in Nijverdal.

Inschrijven
Inschrijven kan via de website van Freedom Ride. Dan profiteren deelnemers meteen van 2,50 euro korting ten opzichte van de daginschrijving.

Meer berichten