Foto: Jans Wild

Samen uit volle borst shanty's zingen

  Ingezonden

door de Lee-Sanghers

Een elftal Lee-Sanghers ging op uitnodiging van basisschool De Wegwijzer in Enter op bezoek bij twee groepen uit de bovenbouw van deze school. De leerlingen sloten hiermee een leerproject af genaamd Waterland.

ENTER - Omdat het Enterse Shantykoor zingt over alles wat met water heeft te maken leek het de schoolleiding en de onderwijzeressen Ruth Staman en Mirjam Veenstra een goed idee om dit project op deze manier af te ronden.

Namens de Lee-Sanghers vertelde Joop Wessels over de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart, waarbij hij ver terug ging in de tijd en enthousiast de zeilvaart in de negentiende eeuw beschreef. In die tijd ontstonden, door de saaie lange reizen over alle wereldzeeën, de Shantyliederen. De teksten gingen dan vooral over eenzaamheid, liefde en gevaren op zee.

Joop vertelde ook uitgebreid over onder meer de VOC en de Gouden Eeuw en alles in relatie tot het leven, de samenzang en de eensgezindheid op zee. Het werd een boeiend verhaal en een prima afsluiting van het project Waterland met als slotakkoord zeemansliederen.

Onder leiding van dirigent Gerard Otten en accordeonist Gerhard Rohof werden twee nummers gezongen uit het repertoire van de Lee-Sanghers.

Eerst werden alleen door het koor de nummers 'Als de Klok van Arnemuiden' en de 'Zuiderzeeballade' gezongen.Later bleek echter nog eens dat ook de leerlingen door bovengenoemde leerkrachten heel goed op deze bijeenkomst waren voorbereid. De nummers werden samen met alle leerlingen en leerkrachten nog een keer heel enthousiast en met volle kracht gezongen. Al met al een hele bijzondere middag die door de huisfotograaf van de Lee-Sanghers Jans Wild ook nog werd vereeuwigd en waar zowel mensen van het koor, de leerkrachten en de leerlingen met een heel goed gevoel op kunnen terugzien.

Meer berichten