Straten kunnen meedoen in de  categorieën kindvriendelijk, biodiversiteit en klimaatbestendig. Afbeelding ter illustratie. Foto: Jolien van Gaalen.
Straten kunnen meedoen in de categorieën kindvriendelijk, biodiversiteit en klimaatbestendig. Afbeelding ter illustratie. Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: Jolien van Gaalen)

Wie ontwerpt de groenste straat?

  Ingezonden

door provincie Overijssel

OVERIJSSEL / WIERDEN - Overijssel wordt door haar inwoners weer een stuk groener gemaakt. De vierde editie van de prijsvraag Groen, Groener, Groenst! is namelijk gestart. 'Ontwerp jij de Groenste straat van Overijssel' is het thema dit jaar. Gedeputeerde Hester Maij van natuur deed de aftrap voor de prijsvraag tijdens het symposium 'Groene en klimaat adaptieve steden en dorpen'.

De prijsvraag is bedoeld voor inwoners van Overijsselse straten. Met een plan hoe ze hun straat groener willen maken kunnen ze 20.000 euro winnen. Dat bedrag moet besteed worden aan de uitvoering van het plan. Van elke gemeente kan er een straat mee doen. Wanneer meerdere straten in een gemeente zich aanmelden, wordt door een loting een straat uitgekozen. De finale is in het voorjaar van 2019. Een datum moet nog bepaald worden. Straten kunnen zich tot en met 31 december aanmelden via de website.

Straten kunnen meedoen in drie categorieën. In elke categorie krijgt de winnaar 20.000 euro. De categorieën zijn kindvriendelijk, biodiversiteit en klimaatbestendig. Bij kindvriendelijkheid draait het erom dat kinderen in hun eigen straat kunnen ravotten in het groen. Inheemse planten en dieren voelen zich welkom in een straat met biodiversiteit. Dit kan een egel of bij zijn. Een klimaatbestendige straat is een koele groene oase tijdens een hittegolf waar bij een hoosbui voldoende water kan worden opgevangen.

De inzet is dat de ontwerpen alle thema's goed terug laten komen in hun ontwerp. De prijswinnaar, die daarin het beste slaagt, ontvangt nog eens een extra bonusprijs van 5.000 euro. "Je eigen leefomgeving vergroenen leeft enorm", aldus Hester Maij gedeputeerde voor natuur. "Dat heb ik de afgelopen jaren gezien bij de andere edities van 'Groen, Groener, Groenst'. Er is zoveel inzet en enthousiasme bij inwoners, kinderen en volwassenen, om bijvoorbeeld groene schoolpleinen of leefplekken voor dieren te maken. In de nieuwe prijsvraag staat meer groen in de directe leefomgeving centraal. Dat mensen de deur van hun huis uitstappen en in hun straat al groen kunnen beleven. Een groenere omgeving die ze zelf hebben bedacht."

Begeleiding bij ontwerp
De straten die bij de laatste 25 eindigen, gaan vanaf eind januari 2019 aan de slag met hun ontwerp. Daarbij krijgen ze begeleiding van deskundigen op het gebied van een groene bebouwde omgeving. De finale vindt plaats in april 2019.
De prijsvraag 'Ontwerp jij de Groenste straat van Overijssel' is een project van Natuur voor elkaar; samen met vele partners werken zij aan het Beleven-Benutten en Beschermen van het groen.

Info
Meer informatie over 'Ontwerp jij de Groenste straat van Overijssel' is te vinden op de website. Ook kunnen straten zich hier aanmelden.

Meer berichten