Kunstenaars met een eigen handschrift

  Ingezonden
Een kunstwerk van Tineke Szarzynski dat bij de galerie is te zien. Foto: Erikjan Koopmans.
Een kunstwerk van Tineke Szarzynski dat bij de galerie is te zien. Foto: Erikjan Koopmans. (Foto: Erikjan Koopmans)

door Johannes Dollen van galerie Tolg'Art

WIERDEN - Handschriften vertellen iets over de eigenaar. Ze kunnen ook onverwacht sterk verschillen en soms ook totaal niet passen bij de persoon die je in gedachten had. Zo ook de artistieke handschriften van de drie beeldende kunstenaars die exposeren bij galerie Tolg'Art aan de Tolgaarde 6-8. Zaterdag 13 oktober om 14.00 uur wordt de nieuwe herfstexpositie geopend. De kunstenaars zijn daarbij aanwezig.

Stil en stoer
Gea Koevoets is geboren in 1962 in Leeuwarden. Ze wordt geraakt door het landschap van Friesland, maar ook door de schoonheid van de Wadden: ruim, leeg, stil, eenzaam, stoere grond en altijd veranderende wolkenluchten. Het Friese landschap is haar thuis.

Haar schilderijen ontstaan uit gevoel: eerst bedenkt ze wat er uit kan komen en tijdens het schilderen onderzoeken wat er allemaal nog meer kan. Er komt geen foto aan te pas. Ze gebruikt slechts een paar kleuren met paletmes, grote kwast en penseel.

Gewoon
Manon Leeflang (1969) is geboren en getogen in Twente. Ze volgde haar kunstopleiding in Leeuwarden, kwam weer terug naar Twente en ging wonen in Losser.Ze schildert portretten, mensen, dieren en dingen. Haar landschappen zijn soms echt of ze put uit haar herinnering. Met materialen gaat ze zeer bewust om. Zware, warme kleuren, maar tegelijkertijd licht, dekkend en doorzichtig. Geen liefhebber van een gelijkmatig bestaan, maar het tegenovergestelde. Ze zoekt voortdurend naar schoonheidsbeleving in de meest eenvoudige zaken.

Bestaande vormen
Tineke Szarzynski (1953) komt uit Otorohanga in Nieuw-Zeeland en woont in Leeuwarden. Na haar beeldhouwopleiding bij het Beeldhouwcentrum in Koudum experimenteerde ze met verschillende materialen, technieken en disciplines in de kunst. Lange tijd beeldhouwde ze in steen, hout, kunsthars en metaal. Maar ze maakte ook sieraden en schilderde.Szarzynski liet zich daarna vooral leiden door reeds gevormde materialen.De bestaande vorm versterkt ze en ze maakt er iets nieuws van. Bij kringloopwinkels en sloperijen haalt ze voorwerpen die haar inspireren. Bij Tolg'Art toont Szarzynski nu een serie houten beelden en assemblages met onder meer glas en ijzer.

Praktische informatie
De galerie is geopend op donderdag van 13.00 tot 17.30 uur, op vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur, op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur of op afspraak. Op de laatste zondag van de maand doet Tolg'Art samen Almelo mee met het Rondje Kunst van 13.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van de galerie.

Meer berichten