Logo dedriehoek.net


<p>Het bestuur 70 jaar Molukkers in Overijssel: Wim Latupereissa, Ditta op den Dries, Hans van Overbeeke en Paul Salakory.&nbsp;</p>

Het bestuur 70 jaar Molukkers in Overijssel: Wim Latupereissa, Ditta op den Dries, Hans van Overbeeke en Paul Salakory. 

(Foto: Rikkert Harink)

‘Molukse geschiedenis blijven vertellen’

  Ingezonden

Het is op 21 maart 2021 exact 70 jaar geleden dat Molukse KNIL-militairen (Koninklijk Nederland Indisch Leger) naar Nederland kwamen, op last van de Nederlandse regering. De ‘stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel’ bereidt tal van activiteiten voor om hierbij stil te staan.

door stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel

WIERDEN - In de maanden maart tot en met juni van het jaar 1951 voeren er twaalf schepen met 12.500 Molukkers de havens van Amsterdam en Rotterdam binnen. Ze zouden een half jaar blijven en dan weer naar huis terugkeren. Dat beloofde de Nederlandse regering. Met hun koffers vol dierbare bezittingen werden ze ondergebracht in kampen, ook in Overijssel. Maar de terugkeer werd, tot groot verdriet van de eerste generatie, nooit aanvaard. Inmiddels groeit de vierde generatie Molukkers in Nederland op.
We willen met respect stilstaan bij deze (pijnlijke) geschiedenis van Molukkers in Overijssel. Het is een stuk koloniale geschiedenis dat blijvend verteld moet worden, ook aan nieuwe generaties.

Activiteiten
De onlangs gevormde Stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel bestaat uit voorzitter Paul Salakory, secretaris Ditta op den Dries, penningmeester Wim Latupeirissa en bestuursadviseur Hans van Overbeeke. Samen bereiden ze tal van activiteiten voor. Er komt een boek waarin de historie van de zeven Molukse wijken in Overijssel worden geschetst. Het gaat om wijken in Almelo, Wierden, Rijssen, Nijverdal, Deventer, Zwolle en Staphorst.

In het boek komen onder meer 29 persoonlijke interviews van Molukkers van de tweede en derde generatie. Ze vertellen over hun ouders, de Molukse cultuur, hun integratie in Nederland en de pijn van hun geschiedenis, die nog altijd gevoeld wordt. Het boek wordt gepresenteerd op zaterdag 4 september, tijdens een provinciale herdenkingsdag die gehouden zal worden in Nijverdal.
Een website met kofferverhalen, een reizende expositie en een scholenproject zijn ook onderdeel van het multimediale projectplan.

Kijk ook op de Facebookpagina van de stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten