Logo dedriehoek.net


<p>Foto ter illustratie</p>

Foto ter illustratie

(Foto: Jolien van Gaalen)

Ingezonden brief: ‘Vrijliggende fietspaden, nu!’

  Ingezonden

Binnenkort hakt de plaatselijke politiek de knoop door over de veiligheid van de fietsers langs de Ypeloweg, Enterweg en Goorseweg. Ondanks een verkiezingsbelofte in 2018 van coalitiepartij NEW is het in 2021 nog steeds levensgevaarlijk in het buitengebied. De gemeente bouwde wildtunnels, ecologische hoogstandjes en prachtige recreatiefietspaden, maar over een veilige fietsroute vanuit Enter naar Almelo, Goor of Wierden moet nog steeds vergaderd worden. Al decennialang. 

Natuurlijk preek ik voor eigen parochie: elke dag prevelen we weer een schietgebed in de hoop dat onze kinderen heelhuids thuiskomen. Daar hebben wij, evenals vele andere ouders, alle reden toe, getuige de diverse ongevallen en `bijna-ongevallen` van de laatste jaren. In een tijd waarin steenmarters, roofvogels en zelfs insecten heiligverklaard worden, zijn fietsers nog steeds vogelvrij.

De adviesnota behorende bij het Mobiliteitsplan rept over zowel fietssuggestiestroken als vrijliggende fietspaden. De eersten zijn goedkoper. Even de huidige suggestiestroken een rode kleur geven en om de zoveel jaar de slijtlaag bijwerken. Als we geluk hebben. In 30-kilometerzones in de bebouwde kom werkt dat ongetwijfeld prachtig. In 60-kilometerzones (waar overigens structureel 80 of harder wordt gereden) in ons buitengebied zijn vrijliggende, veilige fietspaden simpelweg noodzakelijk. In de discussies van afgelopen jaren is de toegenomen recreatiedrukte op met name de Ypeloweg en Enterweg steevast onderbelicht. 

Door het `succes` van Enters Reggedal en De Doorbraak zien we hordes wandelaars, sporters en mountainbikers hun leven wagen over de huidige, schijnveilige ‘nepstroken’. Daarnaast trotseren dagelijks honderden kinderen de wegen tussen Enter en Wierden van en naar onder meer de flink gegroeide school De Passie. Iedereen weet wel dat de gemeente de broekriem moet aantrekken. Maar over de veiligheid van onze kinderen hoeven we volgens mij geen tientallen jaren te discussiëren. De noodzakelijke grond bezit de gemeente al sinds de ruilverkaveling. Om in verkiezingsretoriek te blijven: gemeente Wierden, nu doorpakken!

Martin Noeverman, op persoonlijke titel, maar gesteund door vele bezorgde inwoners.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten