Logo dedriehoek.net


Foto: Bibliotheek Wierden

Bibliotheek Wierden-Enter schaft boetes af

  Ingezonden

In de bibliotheken gebeurt veel meer dan het uitlenen van boeken. Er worden bijvoorbeeld cursussen, workshops en lezingen georganiseerd, er wordt informatie gegeven, er worden bioscoopfilms gedraaid en exposites ingericht. En om leden van de bibliotheek nóg meer te bieden, introduceert Bibliotheek Wierden vanaf 1 mei 2021 een nieuw boetevrij uitleensysteem. Leden van Bibliotheek Wierden en Enter krijgen dan geen boete meer als ze hun geleende materiaal iets later inleveren. Om lenen en lezen nog makkelijker en comfortabeler te maken, voor iedereen.

WIERDEN / ENTER - In het nieuwe systeem worden de uitleentermijnen voor alle leden verlengd tot vier weken. Wie de boeken of materialen langer thuis wil houden, kan die termijn twee keer verlengen. Een week voordat de termijn verloopt, stuurt de bibliotheek een herinneringsmail. Uit ervaring bij bibliotheken in het land die het boetevrije systeem al hebben ingevoerd, blijkt dat materialen meestal keurig op tijd worden teruggebracht. Maar mocht het net een dagje later zijn, is het prettig om geen boete te ontvangen.

Boetevrij lenen is klantvriendelijk en prettig voor iedereen. De leden van de bieb kunnen de boeken langer thuishouden, de drempel om lid te worden is lager en de medewerkers van de bieb hebben minder administratieve rompslomp en meer tijd voor haar leden en programma’s van de bibliotheek. Boetes leiden vaak tot veel ergernis in de bibliotheek. Daar wil de bibliotheek nu vanaf, als eerste bibliotheek in Overijssel. Bibliotheek Wierden streeft ernaar om een gastvrije, klantvriendelijke organisatie te zijn en daar passen boetes niet bij.

Open +

En voor nog meer gastvrijheid en gemak introduceert Bibliotheek Wierden komend voorjaar Open+, om met behulp van de lenerspas ook buiten de openingstijden gebruik te kunnen maken van de bibliotheekfaciliteiten. Bibliotheek Wierden is daarmee de derde bibliotheek in Nederland waar dit mogelijk is en de eerste in de oostelijke helft van ons land. Op verschillende plekken in Scandinavië, Duitsland en België werkt het systeem reeds, met enthousiaste leden tot gevolg.

Half april start de testfase van Open +. Hiervoor is Bibliotheek Wierden op zoek naar inwoners van alle leeftijden die nog geen lid zijn van de bibliotheek. De deelnemers krijgen als beloning een tijdelijk proefabonnement van de bibliotheek. Wil je de bibliotheek helpen testen hoe Open + optimaal aan de wensen van de inwoners van Wierden kan beantwoorden? Je kunt je aanmelden om mee te doen met de testfase door te mailen naar: testgroepopenplus@bibliotheekwierden.nl

Alle leden worden over het nieuwe boetevrije systeem geïnformeerd via een e-mail. Om te lezen hoe het boetevrij lenen precies werkt en voor meer informatie kun je terecht op de website of bellen naar 0546 - 57 27 84 of mailen naar info@bibliotheekwierden.nl.

Meer berichten