Logo dedriehoek.net


Boeken uit kinderboekenseries worden veel uitgeleend. (Eigen foto)
Boeken uit kinderboekenseries worden veel uitgeleend. (Eigen foto) (Foto: Bibliotheek Wierden)

Boek Rutger Bregman vaakst uitgeleend

  Ingezonden

Elk jaar publiceert boekenorganisatie CPNB een Top 100 van meest uitgeleende boeken in bibliotheken. Afgelopen jaar was dat ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman.

WIERDEN / ENTER - De top drie bestaat geheel uit oorspronkelijk Nederlandstalige boeken voor volwassenen: ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld staat op de tweede plek en ’t Hooge nest’ van Roxane van Iperen op de derde plek. ‘De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen’ van Andy Griffiths en Terry Denton is het meest uitgeleende kinderboek van 2020 en staat op de zesde plek. Vorig jaar stond dit boek bovenaan.

In de Top 100 staan 60 boeken voor volwassenen: 26 spannende boeken, 30 boeken zijn fictie en vier non-fictie. Met twaalf titels is Lucinda Riley de meest voorkomende auteur in deze Top100. Er staan 40 kinderboeken in. Eén-derde deel daarvan wordt gevormd door kinderboekenseries zoals De waanzinnige boomhut, Leven van een loser en Dagboek van een muts. Leven van een loser-auteur Jeff Kinney is de meest voorkomende auteur in de Top 100 met veertien boeken.

42 miljoen
De bibliotheken leenden vorig jaar 42 miljoen papieren boeken uit. Het aantal uitgeleende e-books via de online-bibliotheek bedroeg bijna 5,6 miljoen. Het aandeel e-boekuitleningen groeit ten opzichte van papieren uitleningen: in 2020 12%, in 2019 bedroeg dit aandeel 7%.Ook de uitleen van digitale luisterboeken steeg fors met 44% ten opzichte van 2019 naar totaal bijna 2,6 miljoen. Via de Thuisbieb, speciaal opgericht in verband met de eerste coronamaatregelen, werden 857.000 e-boeken uitgeleend. Via de VakantieBieb werden 250.000 e-boeken en 71.000 luisterboeken geleend.

Lenen
Vrijwel alle boeken uit de Top 100 zijn te lenen of te reserveren in de bibliotheken van Wierden en Enter. Boeken, tijdschriften, e-books, muziek, films en luisterboeken lenen met de bibliotheekpas blijft verreweg de voordeligste manier om te lezen, te kijken en te luisteren.

Lid worden
Een bibliotheekpas voor volwassenen kost nog geen 4 euro per maand. Tot 18 jaar is de bibliotheekpas zelfs gratis. Lid van de bibliotheek worden kan via de website.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten