'Mooie eerste stap voor verduurzaming'


Overhandiging van de EGO-bosmaaier door Erwin Langenhof van firma Bünte aan Henk Bloemert van Stichting ATB Route Wierden. (Eigen foto)
Overhandiging van de EGO-bosmaaier door Erwin Langenhof van firma Bünte aan Henk Bloemert van Stichting ATB Route Wierden. (Eigen foto) (Foto: Stichting ATB Route Wierden)

'Mooie eerste stap voor verduurzaming'

  Ingezonden

Een lang gekoesterde wens van het onderhoudsteam van de ATB Route Wierden is in vervulling gegaan. Op zaterdag 19 december mocht Henk Bloemert, secretaris van de stichting ATB Route Wierden, een elektrische bosmaaier met Li-Ion accu in ontvangst nemen van Erwin Langenhof, directeur van Bünte Benelux B.V. Dit betekent minder lawaai, minder CO2, geen vervuiling en geen fijnstof.

WIERDEN - Erwin, die zelf ook regelmatig met de mountainbike op de route te vinden is, vertelt: “Firma Bünte ondersteunt regelmatig sociale sportieve doelen. Door de huidige coronacrisis was er nog budget aanwezig om deze keer voor de ATB route iets extra’s te doen. Deze machine van het merk EGO is uitermate geschikt voor het ruwe maaiwerk langs de tracks, met een 7,5Ah accu lading kan ruim een uur worden gemaaid.”

Henk: “Een mooie eerste stap om het machinepark duurzamer te maken. Voor de ploeg is het fijn dat er minder fijnstof en benzinedampen worden uitgestoten en het lawaai aanzienlijk minder is. De door de firma Bünte Benelux B.V. uit Wierden gesponsorde bosmaaier is geleverd door firma Wemint.”

Eigenaar Herman Lubbers van Wemint gaf een gedegen advies en instructies om de onderhoudsploeg ‘on track’ te helpen. Tijdens de overhandiging van de maaier gaf Herman uitleg aan Johan Krake, leider van de onderhoudsploeg. Met een brede glimlach werd er vervolgens korte metten gemaakt met een braamstruik bij de ingang van Het Lageveld. “Door de slimme constructie van de EGO-maaier kan de accu zowel direct achterop de maaier worden geklikt, alsook met een harnas op de rug worden gedragen”, aldus Henk. “Dit maakt het erg prettig om met de maaier te werken. Verder is dit systeem op de toekomst voorbereid omdat andere machines, zoals grasmaaiers en bladblazers, van EGO op dezelfde accu kunnen werken en accu’s onderling kunnen worden uitgewisseld. Een mooi bijkomend voordeel is dat de ‘thuisbasis’ van de ploeg op Het Lageveld is voorzien van zonnepanelen zodat de accu op de meest duurzame manier kan worden opgeladen. Hierdoor worden de brandstofkosten gedrukt.”

Tijdens het overhandigen was goed te zien hoe de landelijke fietstrend ook in Wierden doorzet. Diverse mountainbikers kwamen vriendelijk groetend langs om de track te gaan fietsen. Henk: “Mountainbiken is een van de weinige sporten die nog mogelijk zijn in de coronatijd, en dat blijkt! Hierdoor is het gebruik van de tracks nog intensiever geworden en is meer onderhoud nodig. De nieuwe bosmaaier helpt hierbij om dit duurzamer te kunnen doen. Indien mogelijk, wil de Stichting ATB Route Wierden in de toekomst verder inzetten op het gebruik van accumachines om te verduurzamen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden