<p>Wethouder Coes heeft afgelopen vrijdag zijn handtekening gezet onder het actieprogramma E&eacute;n tegen eenzaamheid. (Foto: Gemeente Wierden)</p>

Wethouder Coes heeft afgelopen vrijdag zijn handtekening gezet onder het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. (Foto: Gemeente Wierden)

(Foto: Gemeente Wierden)

'Extra aandacht voor eenzaamheid'

  Ingezonden

door de gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes heeft vrijdag 10 september zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

WIERDEN - Hij ondertekende het actieprogramma in het bijzijn van dominee Floris den Oudsten van gereformeerde kerk Enter, Rosan Ikink van Zorgaccent, Marianne Pekkeriet van Stichting De Welle en Maryse den Hollander, adviseur Leren Professionaliseren van het landelijk actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder de inwoners van de gemeente Wierden te doorbreken.

Ouderen en jongeren
|De gemeente Wierden gaat dit onderwerp samen met de themagroep Eenzaamheid oppakken. Wethouder Johan Coes vertelt: “We richten ons niet alleen op de ouderen maar ook op de jongeren. Door de coronacrisis dreigen ouderen en jongeren te vereenzamen. Jongeren hebben te maken met een grote verandering in sociale activiteiten. Daarnaast zijn allerlei activiteiten en voorzieningen gesloten waar kwetsbare mensen elkaar konden ontmoeten. Hierdoor missen ze het fysieke contact. Daarom wil de gemeente extra aandacht besteden aan dit thema.”

Serieuze gevolgen
Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In de gemeente Wierden gaat het om 49% 75-plussers en 34% van 19 jaar en ouder voelt zich eenzaam (bron: wijk- en buurtcijfers eenzaamheid RIVM). Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Trend doorbreken
Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen zo’n 150 gemeenten en meer dan 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is aan ieder van ons om door te pakken. Nu misschien wel meer dan ooit. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en wat jij kunt doen op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden