<p>Graven van vliegers uit de Tweede Wereldoorlog op de algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat. (Foto: Van Gaalen Media)&nbsp;</p>

Graven van vliegers uit de Tweede Wereldoorlog op de algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat. (Foto: Van Gaalen Media) 

Fietstocht op Open Monumentendag

  Ingezonden

door Historische Kring Wederden

Aan de Open Monumentendag in Wierden zal ook in 2020 aandacht worden besteed, ook al is eind vorig jaar de tot dan toe organiserende Monumentenraad ter ziele gegaan vanwege het niet beschikbaar stellen van budget voor beoordeling van potentiële monumenten. De Historische Kring Wederden vindt dat nog steeds heel erg jammer.

WIERDEN - De HKW heeft de handschoen opgepakt om ook dit jaar een fietstocht te organiseren. Starten kan vanaf 10.00 uur bij de Historische Kring Wederden aan de Appelhofdwarsstraat 2. Daar is tevens tegen een vrije gift de gedrukte route beschikbaar. De route is tot 16.00 uur af te halen en leidt dit jaar door de buurtschap Hoge Hexel en het Wierdense Veld.

Ook is de Expositie van de HKW met het thema 25 jaar veranderingen in Wierden in beeld gevangen te bewonderen aan de Appelhofdwarsstraat 2 (toegang gratis).

Cultuurhistorie
Bij het landgoed en pleisterplaats De Barkel zijn veel cultuurhistorische elementen te zien. Sterker nog: archeologische plekken die als Rijksmonument zijn aangemerkt. Er zijn onder meer grafheuvels gevonden uit de IJzertijd en uit de vroege Steentijd. Verder heeft het landgoed als boerenhoeve een geschiedenis die teruggaat tot de vroege 15e eeuw, namelijk 1410. Van de oude Bentheimer waterput wordt geschat dat deze uit de 17e eeuw stamt.  De tuin en het rustpunt, waar koffie en thee verkrijgbaar zijn, bij De Barkel zijn vrij te bezoeken.

Op het Hoge Hexel is bij het Schoapnskot de restauratie van het geheel te zien en ook hier is een mogelijkheid voor koffie en thee.

Leermonument
De titel van het Open Monumentendag thema dit jaar is ‘Leermonument’.In verband met het coronavirus is het aanbod leermonumenten en activiteiten dit jaar zeer beperkt en is in Wierden dan ook niet verder uitgewerkt, maar van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten als ‘leermonumenten’ aangemerkt. Er wordt namelijk nog meer dan voorheen de nadruk gelegd op de beleving die het monument teweeg brengt. In Wierden zullen de monumenten niet toegankelijk zijn, maar wel van buitenaf te bekijken. Dit uiteraard vanwege de corona-richtlijnen.

Meer informatie
Voor meer achtergrondinformatie over de monumenten kunnen belangstellenden mailen naar info@historischekringwierden.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden