<p>De definitieve stek van de Historische Kring: Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat. </p>

De definitieve stek van de Historische Kring: Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat.

(

Foto:Jolien van Gaalen

)

Speciale jubileumexpositie bij Historische Kring

  Ingezonden

Na een gedwongen maandenlange sluiting in verband met corona, gaat de HKW op woensdag 2 september weer open met een expositie in het kader van haar 25-jarig bestaan. Uiteraard moeten ook zij de officiële RIVM-richtlijnen volgen, waardoor het niet mogelijk is een feestelijke opening te houden. Hierdoor zouden er teveel bezoekers aanwezig zijn en dit staan de protocollen niet toe.

WIERDEN - Reeds in de tachtiger jaren ontstond er een initiatief om een historische kring op te richten in Wierden. Krantenkoppen met ‘Wierdenaren willen Historische Kring’ en ‘Historische club Wierden van start’ laten aan duidelijkheid niets te wensen over, maar toch kwam het er in de periode niet van. Pas na het grote feest over 50 jaar bevrijding in 1995 ontstond bij een aantal Wierdenaren het goede saamhorigheidsgevoel, dat nodig was om een historische kring op te richten. De initiatiefnemers kwamen uit de organisatie van 50 jaar bevrijding. Men ging vrijwel direct aan de slag en in oktober van hetzelfde jaar werden Wierdenaren uitgenodigd om kennis te nemen van de voorgenomen plannen en natuurlijk om donateur te worden. Het enthousiasme was groot en in november werd de Stichting Historische Kring Wederden officieel opgericht en kon dit bij de notaris worden vastgelegd.

Het was een start zonder eigen ruimte, zonder een archief, maar met heel veel enthousiasme en goede wil. Dit jaar viert de Stichting Historische Kring Wederden haar 25-jarig bestaan. De vele goede ideeën van destijds en in de loop der jaren zijn omgezet in een stichting die een vaste plek heeft veroverd in de Wierdense gemeenschap.

Er is een fantastische ruimte in het centrum van Wierden met wisselende exposities, een prachtig magazine WederAardigheden (van een gestencild boekje naar fraai drukwerk), meerdere uitgaven van boeken zoals ‘Wierden te Kiek’. Maar ook veel lezingen, regelmatig educatie-projecten voor de jeugd, meerdere werkgroepen en initiatiefnemer van vele projecten, zoals de reconstructie van de oude schietbaan. Dit en nog veel meer dankzij een paar bevlogen mensen 25 jaar geleden en nu dankzij ruim honderd vrijwilligers is de historische kring in die 25 jaar uitgegroeid tot een goed lopende organisatie die veel weerklank ervaart in de Wierdense samenleving.

De werkgroep voor deze tentoonstelling heeft de afgelopen periode van 25 jaar gebruikt om de expositie vorm te geven. Het is verbazingwekkend hoezeer ‘ons’ Wierden is veranderd in zo’n betrekkelijk korte tijd en dat wordt heel goed geïllustreerd door tal van foto’s van maar liefst 50 plekken in Wierden uit 1995, naast foto’s van dezelfde plekken anno 2020

Daarnaast is aandacht gegeven aan de eerste exposities die zijn georganiseerd op de Wiezo en in het pand Timmerman die veel herinneringen zullen oproepen met menig ‘oude’ bekende op de foto’s.

Vanaf het begin zijn vele authentieke kledingstukken en voorwerpen geschonken aan de HKW. De werkgroep textiel zal een bescheiden maar mooie inkijk geven van hetgeen nu in het bezit is van de HKW.

Daarnaast zijn de kunstenaars Gerry de Bie en Evert Olthuis gevraagd om samen met galeriehoudster Ingrid Groeneveld de expositie te verfraaien met Wierdense afbeeldingen.

Ingrid (inmiddels bekend bij velen) schildert abstract en haar schilderijen laten de emotie zien die zij in haar werk legt. Gerry de Bie is autodidact en heeft zich in de loop der jaren een grote hoeveelheid van technieken eigen gemaakt. Daardoor heeft hij een gevarieerd oeuvre opgebouwd. Zijn ‘Wierdense’ schilderijen zijn een heel aangename verrassing: heel herkenbaar en prachtig van kleurgebruik. Waar een ander een foto van schiet, maakt tekenaar Evert Olthuis een schets, het zo genaamde Urban Sketching. Vol liefde komt er dagelijks een kleine tekening of cartoon vol humor uit zijn vingers. Zijn tekeningen zijn juist door de eenvoud van een mooie kwaliteit en laten Wierden zien door de ogen van Evert.

Al met al is de HKW er weer in geslaagd een heel verrassende en fraaie expositie in te richten, die (ondanks de corona-beperkingen) ongetwijfeld een feest van herkenning zal zijn voor bezoekers.

Bezoekers zijn van harte welkom op woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis maar een vrije gift wordt op zeer prijs gesteld. Vanwege de richtlijnen kan er geen koffie of thee worden geschonken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden