Marc Fraser is al een aantal jaar lid van de Oudheidkamer in Holten.  Foto: Susanne Nijenhuis.
Marc Fraser is al een aantal jaar lid van de Oudheidkamer in Holten. Foto: Susanne Nijenhuis. (Foto: Susanne Nijenhuis)

Een beeld van de lokale geschiedenis

  Historie

door Susanne Nijenhuis

HOLTEN - De Oudheidkamer in Holten is sinds 1987 bezig met het opsporen, verzamelen en bewaren van spullen die een beeld geven van de geschiedenis van Holten. Deze spullen kan iedereen bewonderen in het gebouw van de Oudheidkamer en het depot 'n Spieker waar de bewaard en uitgestald zijn voor een expositie. Bestuurslid Marc Fraser is sinds enkele jaren betrokken bij de Oudheidkamer.

Marc komt uit het westen van het land en is hierheen verhuisd voor de rust. Via de voorzitter is hij hierbij terecht gekomen.''Het gebouw waar wij nu zitten was vroeger het gemeentehuis van Holten. We hadden in die tijd wel een kleine expositieruimte achterin. Nadat de plaatsen Rijssen en Holten waren samengevoegd tot één gemeente werd dit gebouw van de VVV. Nadat de VVV was verhuisd kregen wij in 2011 de beschikking over het hele pand'', vertelt Marc. ''Ik ben verantwoordelijk voor de tentoonstellingen. Hiervoor bedenk ik onder meer het concept en vervolgens werken wij met werkgroepen samen om daar een interessante tentoonstelling van te maken.'' De Oudheidkamer heeft verschillende werkgroepen. ''Zo heb je de werkgroep die zich bezighoudt met de techniek. Zij doen ook het onderhoud en maken verschillende dingen zoals stellingkasten voor een expositie. Daarnaast is er de fotowerkgroep, zij zorgen ervoor dat bij een tentoonstelling leuke foto's te zien zijn over het onderwerp.'' Momenteel is de expositie Technisch gemak dient de mens te zien, waar onder meer aandacht is voor de ontwikkeling van techniek.

Verder heeft de Oudheidkamer leskisten gemaakt voor kinderen van de basisscholen. ''Een daarvan is de leskist Toen opa en oma op school zaten, deze is gevuld met oude schoolspullen. Na het volgen van het lespakket kunnen kinderen een bezoekje brengen aan opslagruimte 'n Spieker. Hier liggen alle voorwerpen die wij binnenkrijgen, maar niet gelijk een plaatsje kunnen geven.''

De Oudheidkamer is geopend op vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. De entree is gratis, maar een vrije gift wordt gewaardeerd.

Serie
Dit is deel 2 van de serie 'Kijk mee bij'. In deze serie worden de Oudheidkamers in Holten en in Enter gevolgd. Kijk voor meer informatie over de Oudheidkamer in Holten en Enter op de websites.

Meer berichten