Logo dedriehoek.net

Kun je zitten op een kunstwerk?

  Cultuur

WIERDEN - Heb je wel eens in een woontijdschrift gekeken of naar een TV programma, zoals TV Wonen over woninginrichting en dacht je: 'Wauw, wat een prachtige stoelen, die staan ook mooi in mijn huis en ze zijn ook nog betaalbaar!' Grote kans dat dit stoelen zijn, die voortkomen uit de ontwerpen van het echtpaar Eames.

De Deventer kunstenaar Renze Koenes houdt op uitnodiging van de Culturele Raad Wierden een lezing over meubeldesign 'Kunst om op te zitten'. Dat gebeurt op dinsdag 17 januari in het Sint Jansgebouw, Kerkstraat 1 in Wierden.

Kun je zitten op een kunstwerk? Wanneer is iets kunst en wanneer design? Hoe werken kunstenaars en geldt dat ook voor ontwerpers? Is een goed kunstwerk ook een ontwerp? En wat gebeurt er wanneer een kunstenaar en een architect verliefd op elkaar worden en hun hele leven in dienst stellen van samenwerken? Iedereen kent wel een of meer ontwerpen van het echtpaar Charles en Ray Eames. In de jaren vijftig hebben zij het moderne wonen in de Verenigde Staten toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Op het gebied van meubelontwerp, film, fotografie en beeldende kunst is hun invloed van onschatbare waarde geweest. Hun speelse ontwerpen, die ook nu modern ogen, worden nog steeds gemaakt en kunnen zich verheugen in een groeiende populariteit.
In de lezing wordt met name stilgestaan bij de invloed van de kunst van Ray op de ontwerpen van Charles. Daarnaast wordt de kunsthistorische plek van hun werk geduid. Aan de hand van vele afbeeldingen neemt Koenes het publiek mee op reis door de speelse kant van de tweede helft van de twintigste eeuw. Ook laat hij zien hoe de ontwerpen van Charles en Ray zijn eigen werk hebben beïnvloed.

Renze Koenes
Renze Koenes woont en werkt in Deventer. Opgeleid als illustrator is hij altijd een voorliefde blijven houden voor de vrije teken- en schilderkunst. Koenes verbeeldt in verschillende technieken alledaagse onderwerpen, waarbij hij de suggestie van ruimte en stofuitdrukking ondergeschikt maakt aan een tamelijk onverwacht spel van vormen, patronen, contrasten en kleur.

Informatie
De lezing begint om 20.00 uur. Entree 7,50 euro inclusief koffie of thee. Voorverkoopadressen: Tourist Info Wierden en Enter, Bibliotheek Wierden en Enter, Boekhandel Reterink Wierden. Ook kaartverkoop aan de zaal.

Meer berichten