Theo de Putter: "Als je ziet dat het publiek geniet van een voorstelling of lezing is dat heel mooi, daar doe je het voor."  Foto: Jolien van Gaalen.
Theo de Putter: "Als je ziet dat het publiek geniet van een voorstelling of lezing is dat heel mooi, daar doe je het voor." Foto: Jolien van Gaalen. (Foto: )

'Cultuur dichter bij mensen brengen'

  Cultuur

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - Het culturele seizoen in Wierden is weer van start gegaan. De Culturele Raad Wierden verzorgt diverse activiteiten op diverse gebieden. "Het doel is cultuur onder de aandacht brengen van inwoners", vertelt voorzitter Theo de Putter.

"Als voorzitter zeg ik altijd: cultuur drempelloos dichtbij. Vanuit Wierden en Enter is wat lastiger om cultuur op te snuiven, dan moet je wat verder weg, bijvoorbeeld naar Rijssen, Almelo of Deventer. Wij willen de cultuur dichter bij mensen brengen, zodat er geen drempel is om een cultureel evenement te bezoeken. Dat doen we als raad inmiddels al 30 jaar."

Bij de Culturele Raad zijn negentien vrijwilligers actief, die verdeeld zijn over acht werkgroepen. "Iedere werkgroep bedenkt zelf activiteiten op hun eigen gebied. Deze kunnen zij dan presenteren bij de gezamenlijke vergadering. Als voorzitter heb ik altijd een vast punt hiervoor: een rondje langs de velden. Zij vertellen dan wat de activiteit is en hoe het staat met de voorbereidingen. De anderen kunnen hierover dan meepraten, wat ook altijd enthousiast gebeurt. Onze vrijwilligers doen vreselijk hun best."

In de voorbereidingen gaat behoorlijk wat tijd zitten. "Het winkelcabaret Weird vindt plaats op 1 augustus 2019. De betreffende werkgroep is nu al bezig. De artiesten moeten op tijd geboekt worden, anders is dat niet meer mogelijk. Ook kijken zij nu al welke winkels er benaderd moeten worden. Een ander voorbeeld is Maestro: daar is de werkgroep anderhalf jaar van tevoren mee begonnen. Dus er komt op organisatorisch gebied veel bij kijken."

De Putter is straks een jaar actief als voorzitter van de Culturele Raad. "Begin dit jaar ben ik voorzitter geworden, maar ik ben al wel langer betrokken bij de stichting. Mijn vrouw is ook actief bij de raad en als wethouder kunst en cultuur heb ik ook met hen te maken gehad."

Leukste
"Als organisatie krijgen wij een vrij klein budget vanuit de gemeente, waar we het hele jaar mee moeten doen", zegt De Putter. "Het is mooi als dan toch lukt om weer gevarieerde activiteiten op touw te zetten met behulp van onze eigen creativiteit." Daarnaast draait het om de reactie van het publiek. "Als je ziet dat zij genieten van een voorstelling of lezing is dat heel mooi, daar doe je het voor. De kindervoorstelling 'de kleine vuurtorenwachter' in Enter was een succes en de kinderen hebben genoten. Dat is het leukste."

Locatie
"In Wierden hebben we geen theater, dus we moeten uitwijken naar andere locaties. Denk hierbij aan de bibliotheek, het Ontmoetingscentrum of het Oosterhoes. Dat de Marke is weggevallen vormt voor ons wel een probleempje. Nu moeten we op zoek naar andere geschikte plekken. Hiervoor moeten we goed kijken welke locatie bij de activiteit past, wat de kosten zijn, enzovoort."

Op het programma
In het najaar heeft de Culturele Raad Wierden genoeg op het programma staan. Op donderdag 8 november is er een Cultureel Café met schrijver Jan Brokken bij de bibliotheek Wierden. De entree bedraagt 7,50 euro. Singersongwriter Tom Meulman uit Wierden zingt en speelt op 16 november vanaf 21.00 uur liedjes uit de jaren 60, 70 en 80 bij sportcafé De Zomp in Enter. Ook hier is de entree 7,50 euro.

Schrijver en wijnboer Ilja Gort vertelt op 21 november over zijn nieuwe boek bij Het Anker. Met wijnproeverij. Entree: 8 euro (voorverkoop) / 10 euro aan de deur. Vocaal Ensemble Cordier zingt muziek met de focus op de Renaissance en hedendaagse klassieke muziek. Locatie: RK-kerk Sint Jan. Entree: 10 euro.

Kijk voor het volledige programma op de website van de Culturele Raad Wierden.

Meer berichten