Jan Aanstoor uit Wierden in zijn atelier. Aanstoot verzorgt een lezing voor de Culturele Raad Wierden in samenwerking met Galerie Tolg'Art. Foto: Tekst & PR Twente
Jan Aanstoor uit Wierden in zijn atelier. Aanstoot verzorgt een lezing voor de Culturele Raad Wierden in samenwerking met Galerie Tolg'Art. Foto: Tekst & PR Twente

Jan Aanstoot vertelt over abstracte kunst

  Cultuur

Wierden - De Culturele Raad Wierden houdt in samenwerking met Galerie Tolg'Art op donderdag 21 september een kunstlezing, die gegeven wordt door kunstschilder Jan Aanstoot. Het thema is 'De ontwikkeling van de abstracte kunst'.

Abstracte kunst lijkt soms behoorlijk ingewikkeld. "Worden de grenzen van wat kunst is steeds verder opgerekt en overschreden? Wat moet je er eigenlijk van vinden? Wat heeft kunstenaars ooit bewogen om deze richting te kiezen? Misschien denkt u: 'Ik heb helemaal niets met abstracte kunst'. Dan is dit de gelegenheid om eens te kijken en te horen hoe dat nu precies zit met abstracte schilderkunst. Wie weet stelt u uw mening wel bij!", aldus de organisatoren.

Jan Aanstoot neemt de belangstellenden op donderdag 21 september mee in de wereld van de abstractie en legt uit hoe, waarom en wanneer de kunst de abstracte kant uitging.
In deze lezing maakt Aanstoot duidelijk hoe vanaf eind 19e eeuw men geleidelijk tot een volkomen abstracte (voorstellingsloze) schilderkunst kwam en hoe die zich verder ontwikkelde.
De politieke situaties, de kritische houding van de kunstenaars ten opzichte van de maatschappij en de technologische vooruitgang hadden grote invloed.

Alvast ter informatie: er zijn twee soorten abstracties.
Bij de expressieve abstracten komen onder andere de Lyrisch Abstracten, Action Painting, Colourfield, Tachisme en Materieschilderkunst aan de orde.
Bij de geometrische abstracten behandelt hij onder andere het Kubisme, Orphisme, De Stijl, het Suprematisme en Constructivisme, Op-art, Minimal Art en Hard-Edge.
Bekende schilders als Picasso, Karel Appel, Cezanne, Kandinksy, Willem de Kooning en Piet Mondriaan komen aan de orde. Tevens toont Aanstoot beelden van hedendaagse kunstenaars die in de tradities van de abstracte kunst werken.
Het programma begint om 20.00 uur bij De Marke, Vossenbeldstraat 1, Wierden. Kosten: 7,50 euro inclusief koffie.
Voorverkoopadressen: Boekhandel Reterink in Wierden en Primera in Enter
Ook kaartverkoop aan de zaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden