Molukse schrijver Jan Tomasowa geeft lezing over zijn boek

  Cultuur

WIERDEN - Op uitnodiging van boek en kantoorvakhandel Reterink en Stichting Kandjoli komt de Molukse schrijver Jan Tomasowa (73) op donderdag 23 februari naar Wierden om een lezing te geven over zijn boeken "De kinderen van de paradijsvogel" en "De schreeuw van de adelaar". Het derde deel van deze trilogie zal later dit jaar verschijnen.

In zijn trilogie vertelt Jan Tomasowa het verhaal over de Molukse familie Radja Da Costa Makakea Poeta.
In "Kinderen van de paradijsvogel", het eerste deel van de drie luik schrijft Jan over de grote opstand op de Molukken in 1817 van Pattimura en zijn kapitan kapigedtan. Maar het gaat ook over de strijder Marcoes Da Costa Makakea Poeta en zijn liefde voor de vrijheidsstrijdster Martha Christina.

Ondergang van Nederlands-Indië
In de tweede roman "De schreeuw van de adelaar" verhaalt de schrijver over de verzetsmensen uit Indonesië die tegen de Duitsers vochten voor de bevrijding van Nederland. Ook Molukse verzetsmensen werden in Nederland door de Duitsers geëxecuteerd. Jan schrijft over de Molukse en andere vrijheidsstrijders die gedurende de periode 1945 tot en met 1949 tegen het Nederlandse bewind streden voor de onafhankelijkheid van Indonesië. De schreeuw van de adelaar is niet alleen een roman over ondergang van het koloniaal imperium Nederlands-Indië, maar ook over liefde, verraad en ongebreidelde hartstocht.

Jan zal in het laatste deel van de trilogie, welke later dit jaar zal verschijnen, de geschiedenis vertellen van de Molukkers in de diaspora. De romans zijn geschreven vanuit het oogpunt van Pattimura en zijn krijgers en van het perspectief van de vrijheidsstrijders die vochten voor de bevrijding van Indonesië.

Jan Tomasowa leidde een avontuurlijk leven. Hij werd op Java geboren tijdens de Japanse bezetting van Indië. Jan's vader diende bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Hij verbleef ruim drie jaar als krijgsgevangene in een Japans interneringskamp. Op bevel van de Nederlandse regering vertrok hij in 1951 met zijn gezin naar Nederland, waar het terecht kwam in het Molukse kamp "de Biezen" in Barneveld, hier groeide Jan op.

In Indonesië werkte hij als ontwikkelingswerker met arme boeren op Lombok en Irian Yaya en op Ambon als docent bij Universitas Pattimura. Hij was werkzaam als projectevaluator van buitenlandse hulporganisaties oa. van de Belgische organisatie FADO en onderzoeker van het ministerie van SOZAWE. In Nederland werkte hij als fabrieksarbeider, opbouwwerker, post-HBO docent en directeur-eigenaar van twee bedrijven.

De lezing vind plaats op donderdag 23 februari bij Stichting Kandjoli, Chris Soumokilstraat 69a, Wierden. De aanvang is om 19.30 uur.
Kaarten à € 5,- (inkl. Kop koffie) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij boek en kantoorvakhandel Reterink, Stationsstraat 3a, Wierden of te reserveren via secretariaat.kandjoli@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden