Foto: Liesbeth Fransen

Column Liesbeth Fransen: Het gaat anders

  Column

Door een baby spa te beginnen wil ik meer betekenen voor ouders en baby’s. Want lichamelijk contact heeft zoveel positieve effecten. Baby’s willen geknuffeld worden door hun ouders. Naast voeding en slapen is dat één van hun eerste levensbehoeften.

Zwaar te verduren
Een baby in de wereld brengen is een topsport. De afstemming tussen moeder en een baby tijdens de geboorte is een lichamelijk OER-plan. In veel gevallen verloopt dit anders dan natuur het heeft bedacht. De wervels en de bekkenkolom van zowel moeder als baby hebben het zwaar te verduren tijdens deze gebeurtenis. In veel gevallen staan de nekwervels van de baby daarbij extra onder druk. Om hiervan te herstellen is er een specifieke nazorg-behandeling nodig. Dat is er nog niet in Nederland en dat maakt baby spa Dol-fijn uniek. Dit onderscheidt de baby spa van alle andere in dit land.

Ontspannen floaten
Door te kijken vanuit het lichamelijke babyperspectief wil ik het uiterste uit een floatsessie halen. In veel gevallen laten baby’s een overtrekking zien in hun wervelkolom aan één kant. Ook werken hun beentjes niet goed samen. Dan kan je bedenken dat lekker liggen op de rug op buik dat niet toelaat. De stimulans aan de voor- en achterkant is er niet genoeg geweest tijdens de geboorte. Ze hebben stappen gemist. Dat effect wil ik alsnog doen door simpele en zachte bewegingstechnieken in het water te doen, maar ook zeker eerst op het droge. Dan kunnen 30 minuten ontspannen floaten in speciaal gezuiverd warm mineralenwater.

Opbouw
Bij baby spa Dol-fijn zit er een opbouw in het aanbieden van baby spa-sessies. Dit is bedacht omdat je baby's van twee weken oud niet in een nekkraag moet laten hangen. De bekkenbodem en de wervelkolom hebben het juist nodig om in neutrale lighouding in en uit te kunnen vouwen. Deze float is al mogelijk vanaf twee weken na de geboorte. Vanaf drie maanden kunnen ze in de buikfloat-ring liggen en deels hangen in een harnasvest. Vanaf vier maanden kan dit met een nekring als de baby dat wil en het niet op een krijsen zet. Doordat ik met een buikfloat-ring werk kan een baby tot 1,5 jaar bij floaten in een extra lange jacuzzi.

Blik op de geboorte
Op een aantal punten wil ik uniek zijn en onderscheidend zijn van andere baby spa's. Daarom is dit kleinschalig in een sfeervolle privékamer. Daarnaast bied ik een blik op de geboorte inclusief float. Baby spa Dol-fijn aangesloten bij een beroepenvereniging. Dat betekent dat vergoeding van deze cursus mogelijk is tot uiterlijk zes maanden na de geboorte. Tot slot draait het om preventieve laagdrempelige hulpverlening aan pasgeboren baby's en hun ouders.

Om dit alles uit te denken ben ik een tijdje bezig geweest. Ook het uitzoeken van de juiste badjes, de drijfbanden, stimulatie-materiaal voor de juiste zintuiglijke prikkels vraagt een investering van tijd. Maar nu is het bijna zover, ik heb er zin in!

Kijk voor meer informatie en laatste nieuwtjes op de Facebookpagina

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden