Foto: Jolanda Kittens Wierden

Column Jolanda van Kittens Wierden: Vierling

  Column

Het eerste nestje van het seizoen heb ik te gast. En dit is dan ook mijn eerste column van dit seizoen.

Er zijn veel oeh's en aah's. Maar ook: wat zijn ze nog klein, waar is hun mama en wie dumpt nu vier kittens? De vierling is niet gedumpt, maar gevonden. De kittens zijn amper twee dagen oud. Toch werd er door de vinder verteld dat de moeder al dagen een tijdje niet gezien was. De kittens waren nog lekker warm, terwijl ze zich op deze leeftijd niet zelf warm kunnen houden. Ook waren ze goed doorvoed en lagen erg tevreden tegen elkaar. De kittens waren niet in gevaar. Toch werden ze opgepakt.

Geestelijk een klap gehad
Het was voor deze vierling beter geweest om de situatie nog even aan te zien. Natuurlijk zijn ze bij mij welkom en verzorg ik ze met alle liefde. Maar de kans is groot dat er nu een (wilde) moederpoes diep ongelukkig is en zoekt naar haar kittens. De hormonen gieren nog door haar lijfje. Ze zal na de boel goed bekeken te hebben, niet meer terugkomen naar de voor haar nu nare plek zonder haar kittens. Moeizaam zal haar lichaam herstellen, geestelijk heeft ze een klap gehad. Langzaam komen haar hormonen weer op regel. Ze zal waarschijnlijk over een week of vier weer drachtig zijn.

Als de situatie beter bekeken was, had er een vangkooi gezet kunnen worden. Dan was de vierling nog bij hun mama geweest en hadden ze de voor hun zo belangrijke voedingstoffen via de melk van hun moeder gehad. Ze waren dan naar een gespecialiseerd gastgezin gegaan die met verwilderde poezen overweg kan. De kittens waren daar gesocialiseerd. Hun moeder was geneutraliseerd en weer op de voor haar vertrouwde plek uitgezet. Jammer genoeg is dit niet gebeurd.

Verdriet
Nu is de vierling bij mij te gast. Voor de moederpoes staat er een vangkooi in de hoop haar alsnog te vangen, zodat ze geneutraliseerd kan worden en dan weer op haar vertrouwde plekje uitgezet kan worden. Misschien door onwetendheid of de overtuiging van de vinder, maar dat maakt ook niet uit. Ze zijn bij mij in goede handen. Maar het doet mij echt verdriet als ik nu aan de moeder denk. Ik ga voor de vier kleintjes knokken en mijn best doen om ze groot te krijgen. Ik zal, als ze eraan toe zijn, een gouden mandje voor ze zoeken en vinden. Op deze manier krijgen ze een beter leven dan hun mama.

Advies
Graag wil ik jullie het volgende advies meegeven. Vind je een nestje met kittens meldt dat dan bij de dierenambulance, maar laat ze liggen. Tenzij ze in gevaar zijn, natuurlijk. Bekijk eerst de situatie: de kans is groot dat de moederpoes even haar pootjes strekt of een muisje aan het vangen is.

Het is altijd beter om ze samen te vangen en ze samen naar een gastgezin te doen mocht de moederpoes van niemand zijn.

Dus: blijf met je handen van de kittens af! Bekijk het vanaf een afstandje, verstoor het nest niet. Anders gaat de moederpoes ze verplaatsen of verstoten.

Volgen

De avonturen van de vierling zijn te volgen op Facebook: JolandaKittens Wierden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden