Foto: Jolien van Gaalen

Column Nanne Bouwman: Winkelen in Wierden

  Column

Column Nanne Bouwman

In één van de vele Wierdense supermarkten stond ik in de rij voor de kassa. Voor mij stond een wat oudere vrij gezette kalende man. Zijn winkelwagen bevatte een aanzienlijk aantal blikken erwtensoep, groentesoep en een minstens zo'n grote hoeveel glazen potten met bonen en dergelijke. De combinatie van het geheel leek mij nogal strijdig met de schijf van vijf, maar dat terzijde.

“Denkie dat er oorlog komp?” grapte ik in het Twents. De kassière en de dame achter mij in de rij gniffelden.

“Ast an mie lig nich” was het wat vinnige antwoord van de man. “Ik bin 82 en heb de oorlog mettemaakt”, vervolgde hij. “Wie hadd'n toen helemoal niks en dat wik nich weer metmakn.”

Achter de bril priemden twee felle ogen, die mij duidelijk wilden maken dat hij het grootste gelijk van de vismarkt had.

Een snelle rekensom leerde mij dat hij op het eind van de oorlog 7 of 8 jaar oud moest zijn geweest. Zoals hij er nu uitzag leek het mij dat die tijd aan zijn gezondheid weinig tot geen schade had nagelaten. Na twee weigeringen van zijn pinpas lukte de betaling en vertrok hij met de kar met een triomfantelijk blik alsof hij zojuist een veldslag had gewonnen.

Nog wat nagenietend van deze opmerkelijke hamsteraar spoedde ik mij naar de viswinkel. Het was nog redelijk vroeg in de ochtend en in de winkel stonden meer mensen achter de toonbank dan er voor.

“Jullie hebben vast wel twee verse zoute haringen voor mij”, luidde mijn bestelling.

Die werden uit de koelcel gehaald en op mijn vraag of daar de hele verkoopvoorraad voor vandaag al klaar lag, antwoordde één van de bazen van de winkel dat ie vanochtend om 6.00 uur al begonnen was.

Daarna vroeg de compagnon van de haringschoonmaker of ik haring van vandaag wilde hebben. "Uiteraard", antwoordde ik. “Dan meui morn weerkommen” was het antwoord. Hilariteit voor en achter de toonbank was het gevolg.

De haring smaakte beter dan ooit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden