Foto: Jolien van Gaalen

Column Nanne Bouwman: Byzantijnse liederen

  Column

Ik heb mij laten overhalen om op zondag 1 december naar een concert te gaan van het Overijssels Byzantijns Mannenkoor in de R.K-Kerk in Wierden. In dit onderdeel van de muziekwereld ben ik een totale nitwit. Ik had nog wel het besef dat het iets ouderwetse zang zou zijn, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Europa en dat was het dan ook.

De zangers waren getooid in forse pijen. Voor mij opvallend was de grote diversiteit in schoeisel van de betrokkenen, maar ik denk dat slechts weinigen van de toehoorders hier aanstoot aan hebben genomen, als ze het al hebben gezien. Maar op sommige punten ben ik nu eenmaal een detaillist. Dit overigens onbelangrijke euvel werd tot mijn aangename verrassing ruimschoots goedgemaakt met de zang die ten gehore werd gebracht.

Het waren zonder instrumentale ondersteuning en geluidversterking gezongen liederen (geen betekenisloze liedjes) met een overweldigend karakter. Soms was het een orgie van geluid afgewisseld met minder volumineuze gedeelten gekoppeld aan prachtige overgangen. De liederen waren veelal religieus getint, maar omdat het voornamelijk Russisch was kreeg ik er letterlijk niet veel van mee, ware het niet dat het programmaboekje en een mondelinge aankondiging de strekking van het lied bevatten.

Het speciale Wierdense tintje was de aanwezigheid van tenminste vier Wierdenaren in het koor, waarvan er ook nog een bas (een zanger met een zware lage stem) een grandioze solo ten gehore bracht. Hoewel ik er geen verstand van heb vond ik wel dat in sommig liederen de bassen enigszins dominant waren ten opzichte van de tenoren (zangers met een wat hogere stem), Maar misschien hoort dat zo.

Mij was verteld dat het niet gebruikelijk zou zijn dat er na elk lied geapplaudisseerd zou worden; dit vanwege het vaak religieuze karakter van het lied en de aanwezigheid in een kerk, waar applaus ook geen gemeengoed is.

In het begin werd er ook inderdaad niet geapplaudisseerd. Later wel en vaak op uitdrukkelijk aangeven van de dirigent die wel degelijk doorhad dat het concert bij de aanwezigen in goede aarde viel.

Wijsheid
Er was een relatief grote belangstelling. Het middenschip was nagenoeg geheel gevuld met toeschouwers en luisteraars.Het was wel een groot 50-plus-gehalte. Nu moet ik zeggen dat ik vijfentwintig jaar geleden er waarschijnlijk ook niet aan gedacht zou hebben zo'n concert bij te wonen. Kennelijk komt de wijsheid toch met de jaren.

Indrukwekkend
Wij hebben intens genoten van het concert waarvan de uitvoering grensde aan professionaliteit. Hele bijzondere indrukwekkende niet alledaagse zang die over je heen rolt. Mooi dat dit in Wierden kan. Dankzij de Culturele Raad is er zeker geen culturele armoede.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden