Foto: Juliantienfotografie (nieuwe foto december 2018, deze gebruiken)

Pinterest-ontwerper

  Column

Als je goed om je heen kijkt dan is het je misschien opgevallen. Er is iets aan de hand met koffiebarretjes. Met nieuwe koffiebars welteverstaan. "Wat dan?" vraag je je misschien af. Nou, let er maar eens op: of je nu in Almelo, Deventer of Rijssen komt, of in Amsterdam, Berlijn of Londen: al die koffiebars zien er hetzelfde uit. Overal zie je dezelfde schoolstoelen, tegelwandjes en krijtborden met woordpatronen. Het lijkt wel alsof één ontwerper elke dag druk bezig is met het schetsen van koffiebarretjes. Tegelijkertijd werkt deze ontwerper aan woningen, huiskamers en kantoorinrichtingen.

Tegenwoordig kijken mensen voor inspiratie massaal op Pinterest. Met als effect: allemaal identieke barretjes, huiskamers en kantoren. Een zoekopdracht op Google levert weinig verrassende beelden op, je wordt zo weer naar hetzelfde Pinterest-bord geleid. Echt iets nieuws vinden is lastig. Ook worden we beïnvloed door alle beelden die we om ons heen zien.

Een collega-architect, helaas overleden, gaf mij een eenvoudige en daarom juist ook zo'n waardevolle tip: "Kijk nooit plaatjes als je aan het ontwerpen bent. De beste plaatjes komen uit je eigen hoofd." In de praktijk blijkt dat lastig. Ook onze klanten tonen hun Pinterest-borden. En ondanks dat veel van deze beelden op elkaar lijken, vind ik ze vaak erg mooi. Ik kan me voorstellen dat men zich thuis voelt in zo'n Pinterest-interieur.

Het is een vreemde tegenstelling; in een tijd waarin iedereen op zoek is naar authenticiteit, ontstaan overal dezelfde ruimtes. Dat is toch eigenlijk jammer? Ik ben ervan overtuigd dat de wereld er interessanter uit komt te zien als we eerst in ons eigen hoofd duiken!

Geert Nijhoff is architect in Wierden en schrijft maandelijks columns voor deze krant.

Foto: Juliantienfotografie

Meer berichten