Foto: Juliantienfotografie (nieuwe foto december 2018, deze gebruiken)

Column Geert Nijhoff: Soap Binnenhof (II)

  Column

Een lezer van mijn vorige column vroeg zich af of met deel 1 van de soap het Wierdense Binnenhof bedoeld werd. Dat was zeker niet het geval. Deze soap speelt zich af in Den Haag. De gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer aan het Haagse Binnenhof staat namelijk een grootschalige renovatie te wachten. Vorige maand werd de architect die verantwoordelijk was voor de verbouw van de Eerste Kamer naar huis gestuurd vanwege 'vermeende grootheidswaan'.

Nu, nog geen maand later, gaat het over de tweede architect die naar huis gestuurd is. Deze was betrokken bij de verbouwing van de Tweede Kamer. Alweer een 'toparchitect'. Alweer vanwege dezelfde waan. En alweer een vrouw. Het is gek misschien, maar als er gesproken wordt over grootheidswanen heb ik eerder een man in gedachten dan een vrouw, waarom weet ik niet. Maar dat terzijde.

Vreemds
Er lijkt iets vreemds aan de hand te zijn. Er wordt zowel bij de verbouwing van de Eerste als van de Tweede Kamer gesproken over onzinnige verhuizingen van departementen. Ook zouden in beide kamers tropische kantoortuinen bedacht zijn in het ontwerp. Dat kan twee dingen betekenen. Of beide 'toparchitecten' van Nederland zijn a-creatief en kunnen alleen maar dezelfde dingen bedenken. Of de berichtgeving klopt van geen kant. Ik denk het laatste. Wel mooi dat er uiteindelijk een architect met Twentse roots is opgetrommeld om de rommel op te ruimen. Laten we hopen dat hij een beetje Twentse nuchterheid gebruikt. Als dat het geval is verwacht ik geen deel III van deze soap.

Geert Nijhoff is architect in Wierden en schrijft maandelijks columns voor deze krant.

Foto: Juliantienfotografie

Meer berichten